Ostali sportovi

Prva proba za Olimpijske igre: Tokio domaćin gimnastičarima iz četiri zemlje

06/11/2020

Događaj u kojem će učestvovati 30 gimnastičara nema rezultatski značaj

Gimnastičari iz Sjedinjenih Američkih Država, Kine i Rusije pridružiće se kolegama iz Japana na jednodnevnom takmičenju u nedjelju u Tokiju, koje je prvi međunarodni sportski događaj u zemlji od kada su zbog globalne pandemije koronavirusa prije sedam mjeseci odgođene Olimpijske igre, prenosi Anadolu Agency (AA).

Događaj u kojem će učestvovati 30 gimnastičara nema rezultatski značaj. Ono što je važno je da Vlada Japana i Organizacioni odbor igara u Tokiju pokažu da strani sportisti mogu sigurno ući u Japan i ne širiti COVID-19. Ovo je još jedan korak u pokušaju dokazivanja da će Tokio moći održati Ljetne olimpijske igre sljedeće godine, čak i bez vakcine, iako pandemija i dalje traje.

Oko 2.000 navijača moći će prisustvovati događaju u kultnoj dvorani Gimnazija Yoyogi, u kojoj su se na Olimpijskim igrama u Tokiju 1964. godine održala nadmetanja u plivanju i skokovima u vodu. Na Olimpijskim igrama, koje bi trebale biti otvorene 23. jula sljedeće godine, dvorana bi trebala ugostiti rukometni turnir.

Prošlog vikenda japanski profesionalni bejzbol tim napunio je stadion od 30.000 mjesta kako bi pokazao da navijači mogu sigurno prisustvovati sportskim događajima.

Međutim, Olimpijske igre sportski su događaj mnogo većih razmjera, jer se očekuje dolazak 15.400 olimpijskih i paraolimpijskih sportista te hiljade trenera, članova delegacija, sudija, novinara… Također, još uvijek se ne zna da li će navijačima biti dozvoljeno prisustvo bez obzira da li su iz Japana ili inostranstva.

Gimnastičari su prije nedjeljnog događaja prošli dvosedmični karantin prije ulaska u Japan. Od dvorane do hotela putuju u posebnim autobusima. Također preduzimaju mnoge mjere opreza pa će tako između ostalog tokom takmičenja koristiti vlastitu kredu za ruke, a ne zajedničku kao što je uobičajeno.

U Japanu, koji ima više od 125 miliona stanovnika, od početka pandemije potvrđeno je gotovo 104.000 slučajeva zaraze koronavirusom, dok je od posljedica preminulo 1.794 ljudi.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.