Ostali sportovi

Adam Silver

Prvi čovjek NBA iznio crne slutnje o budućnosti najbolje košarkaške lige na svijetu

09/05/2020

Silver je rekao da nema smisla da ekipe putuju od grada do grada, ako u dvorana ionako neće biti gledatelja

Nema garancija da će se gledatelji moći u potpunosti vratiti u dvorane sljedeće sezone, rekao je NBA povjerenik Adam Silver predstavnicima najboljih svjetskih košarkaša u jednosatnoj telefonskoj konferenciji održanoj u petak, što bi moglo značajno utjecati na poslovnu stranu najbolje košarkaške lige svijeta, objavio je američki ESPN.

Naime, 40 % dobiti koje liga ostvaruje dolazi od novca koji se obrće u dvoranama tokom odigravanja utakmica.

“Ovo bi se mogao pokazati najvećim izazovom u našem životu”, rekao je Silver igračima tokom konferencije u kojoj su učestvovali predstavnici igračkog sindikata i nekolicina igrača koji su postavljali pitanja vezanih za sigurnost, mogući datum nastavka sezone te finansijskom utjecaju sadašnje krize izazvane širenjem koronavirusa na buduće sezone.

U petak su Cleveland Cavaliersi, Portland Trail Blazersi i Denver Nuggetsi otvorili vrata svojih trening-centara za individualne treninge igrača, ali to nipošto ne znači skorašnji povratak najboljih svjetskih košarkaša na parkete. Silver je izvijestio igrače da odluka o nastavku sezone ne mora biti donijeta prije juna te da se u ovom trenutku najlogičnijim izborom za ponovno igranje čini održavanje svih utakmica na jednom mjestu, a kao mogući domaćini su spomenuti Las Vegas i Orlando. Silver je rekao da nema smisla da ekipe putuju od grada do grada, ako u dvorana ionako neće biti gledatelja.

“Mišljenja smo da je za početak sigurnije biti na jednoj ili dvije lokacije”, rekao je NBA povjerenik te dodao kako će postojati određene sigurnosne mjere koje će biti na snazi, ali da im nije cilj vratiti igrače na parket i držati ih dva mjeseca u hotelu.

Silver se zalaže za odigravanje svih preostalih utakmica u prekinutoj sezoni te za nepromijenjeni format doigravanja na četiri pobjede u svakom krugu, iako je otvoren i za neke modificirane sustave natjecanja koji bi u skraćenoj sezoni uključivali više ekipa. Igračima je rečeno da bi početak sljedeće sezone mogao biti tek u decembru, bez obzira bude li ova sezona dovršena.

Za dovršetak sezone morat će biti ispunjeni mnogi uvjeti: od trosedmičnih ekipnih priprema prije nego što se ponovno krene s odigravanjem utakmica, do dovoljne količine testova potrebnih kako bi se igračima i klupskom osoblju garantovala sigurnost po pitanju zaraze koronavirusom. Silver je istaknuo kako pojedinačni pozitivni slučajevi ne bi morali značiti stavljanje cijele ekipe u karantenu, već samo osoba kod koji virus bude detektiran.

NBA povjerenik je podsjetio igrače da će morati ponovno sjesti za stol i pregovarati o izmjenama u kolektivnom ugovoru, a među temama je kako će budući prihod od košarkaške djelatnosti utjecati na finansijsko ograničenje za igračke plaće te na očekivani veliki pad ukupne dobiti. “Kolektivni ugovor nije predvidio ovakvu situaciju s pandemijom”, izjavio je Silver.

U petak su se igrači počeli vraćati u dvorane za treninge, ali niko od njih nema obavezu početi s treninzima, ako se ne osjeća dovoljno sigurnim.

“Sve dok ne postoji cjepivo ili neki koktel lijekova koji će spriječiti da ljudi umiru od virusa, ovome ćemo pristupati kolektivno. Konačan cilj je da dođemo do zaključka koliko smo svi zajedno spremni izložiti se riziku”, zaključio je NBA povjerenik.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.