Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Biciklistički savez BiH

Prvi put u BiH: Sjednica Evropske biciklističke unije održava se u Mostaru

Foto: Biciklistički savez BiH
Sjednica Evropske biciklističke unije prvi put u BiH

Evropska biciklistička unija sa sjedištem u Lausanne (Švicarska) predstavlja 51 pridruženu naciju u Evropi i jedna je od pet kontinentalnih konfederacija koje su članice Međunarodne biciklističke unije

Sjednica Evropske biciklističke unije (The Union Européenne de Cyclisme – UEC) održat će se od 22. do 24. maja u Mostaru, prvi put u Bosni i Hercegovini, najavljeno je iz Biciklističkog saveza BiH.

Predsjednik Biciklističkog saveza BiH Toni Zorić kazao je kako su sjednice ovog tipa izvrsne za dogovore o održavanju Evropskih prvenstava, što je jedan od ciljeva.

-Plan nam je da već sljedeće godine održimo Balkansko prvenstvo u Bosni i Hercegovini gdje bi nastupili sportisti iz 15 zemalja, a sljedeća stepenica je ugostiti sportiste iz 51 federacije koliko Evropska unija i broji svojih članica. Ovo doista i jeste jedan veliki projekat, ali smatram kako je nepotrebno govoriti kolika bi to promocija za BiH bila, te kolika je to finansijska dobit kada jedna zemlja ugosti više hiljada sportista i osoblja iz 51 države – dodao je Zorić.

Napomenuo je i to da je reprezentacija Bosne i Hercegovine, nakon njegove posjete Kongresu Evropske biciklističke unije koji se održao u Pragu, od UCI-a bespovratno dobila 14 profesionalnih bicikala za treninge i nastupe, kao i značajnu finansijsku podršku.

-Ovo je prvi put da biciklizam u BiH dobiva ovako značajne podrške u radu i imamo obećanja da će podrška dolaziti i u narednim godinama, a jedan dokaz tome je upravo i sjednica koja će se održati u Mostaru – naglasio je on dodavši kako podrška Sportskog saveza Grada Mostara nije izostala ni ove godine.

Zorić je na kraju podsjetio na to da je prvi čovjek Evropske biciklističke unije Enrico Della Casa već ranije boravio u Mostaru.

Inače, Evropska biciklistička unija sa sjedištem u Lausanne (Švicarska) predstavlja 51 pridruženu naciju u Evropi i jedna je od pet kontinentalnih konfederacija koje su članice Međunarodne biciklističke unije (UCI).

UEC nastoji promicati interese evropskog biciklizma u svim disciplinama i zastupati interese evropskih biciklističkih federacija, a glavni cilj UEC-a je razvoj i poticanje svih biciklističkih disciplina u Evropi, te organizacija Evropskih prvenstava i Evropskih kupova.

Svake godine UEC organizira više od 60 dana takmičenja, uključujući 20 evropskih prvenstava, u svim biciklističkim disciplinama, a pobjedniku se dodjeljuje prestižni dres UEC Evropskog prvaka.