Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"krivo je kolumbijsko meso"

Prvi teniser svijeta u parovima pao na doping testu

71c5e7fe-4621-4b50-aa2e-a6c89708bf31 (1)

Zbog pozitivnog doping testa Australian Open propustit će i trenutačno 78. igrač ATP liste u pojedinačnoj konkurenciji Čileanac Nicolas Jarry

Prvi igrač svijeta u konkurenciji parova, kolumbijski teniser Robert Farah propustit će prvi “grand slam” turnir sezone Australian Open koji počinje 20. januara u Melbourneu zbog pozitivnog doping testa.

Farah je ranije u utorak objavio kako neće igrati u Melbourneu iz “ličnih razloga”, ali naknadno je priznao kako je razlog tome pozitivan doping test na anabolički steroid boldenonu na kontroli obavljenoj u oktobru prošle godine u Caliju.

Farah je naveo kako je do pozitivnog nalaza došlo jer je konzumirao meso u kojem se nalazila zabranjena supstanca.

“Dvije sedmice prije spomenutog testiranja obavio sam i testiranje u Šangaju na kojem je nalaz bio negativan. Usto sam bio testiran najmanje 15 puta tokom prošle godine na različitim turnirima i uvijek su nalazi bili negativni. A i Kolumbijski olimpijski odbor je 2018. objavio kako se ta supstanca redovno može pronaći u kolumbijskom mesu te može uticati na rezultate doping testa”, stoji u Farahovoj izjavi.

Kolumbijski je igrač najavio kako će konsultovati savjetnike kako bi proučio svoje sljedeće korake.

“Miran sam i uvjeren kako ću se u najkraćem vremenu vratiti na teniske terene”, dodao je Farah.

Osim Faraha, zbog pozitivnog doping testa Australian Open propustit će i trenutačno 78. igrač ATP liste u pojedinačnoj konkurenciji Čileanac Nicolas Jarry. U njegovom doping uzorku uzetom tokom završnice prošlogodišnjeg Davis Cupa u Madridu pronađeni su tragovi anabolika ligandrola i stanozolola, koji se nalaze na listi zabranjenih supstanci Međunarodne antidopinške agencije (WADA).

Jarry, koji je lani osvojio svoj prvi ATP naslov na turniru u Bastadu, izjavio je kako nikada nije namjerno uzeo nikakvo zabranjeno sredstvo te je kako će u potpunosti sarađivati s Međunarodnim teniskim savezom (ITF) kako bi dokazao svoju nevinost. Za pozitivan doping nalaz okrivljuje multivitamine proizvedene u Brazilu koji su mogli biti zaraženi.