Pyeongchang 2018: Norveška postavila novi rekord ZOI

norveska zoi2018

Olimpijski tim Norveške koji briljira u Pyeongchangu je sa 38 osvojenih medalja postavio novi rekord Zimskih olimpijskih igara, prenosi Anadolu Agency (AA).

Pretposljednjeg dana Olimpijade u Južnoj Koreji norveški skijaši su osvojili bronzanu medalju u timskom takmičenju, te tako svojoj zemlji osigurali 38. rekordnu medalju. Tako je Norveška oborila dosadašnji rekord koji su držali olimpijci Sjedinjenih Američkih Država, koji su u Vancouveru 2010. godine osvojili 37 odličja.

Norveška je do sada u Pyeongchangu osvojila 13 zlatnih, 14 srebrenih i 11 bronzanih medalja. No, ovaj podvig norveškim olimpijcima ne garantuje da će biti najuspješnija nacija igara u Koreji, jer Njemačka ima isti broj zlatnih medalja.

Istina njemački sportisti su osvojili dosta manje srebrenih i bronzanih medalja, ali se prilikom određivanja najuspješnije nacije na Olimpijskim igrama prije svega gleda broj zlatnih odličja. Stoga je moguće da Njemačka do kraja igara prestigne skandinavsku zemlju.

Najbolji rezultat do ovih igara Norveška je imala u Lillehammeru 1994. i Sochiju 2014. godine, kada su njeni sportisti osvojili 26 medalja.