Ostali sportovi

sve je popularniji

Ragbi u Mostaru: Krenulo iz zabave, danas ozbiljna sportska priča (FOTO)

23/01/2021

Ragbi je u Mostar došao prije nekoliko godina, kada je grupa studenata zaljubljenih u sport koji ima veliku popularnost na američkom kontinentu, osnovala Ragbi klub Herceg

Ragbi je u Mostar došao prije nekoliko godina, kada je grupa studenata zaljubljenih u sport koji ima veliku popularnost na američkom kontinentu, osnovala Ragbi klub Herceg. Mostarski ragbijaši dosad su se takmičili u bosanskohercegovačkom i regionalnom rangu, a izvjesno vrijeme stavljaju se na raspolaganje i Ragbi klubu Dubrovnik – članu Ragbi lige Republike Hrvatske.

Dolaskom pandemije COVID-a 19 prekinuto je ragbi prvenstvo BiH, pa su se u Hercegu dok traje neplanirana pauza okrenuli radu sa mladim ragbijašima. S obzirom da su temperature i u Hercegovini u posljednje vrijeme oko nule, treninzi se odvijaju u prostorijama Judo kluba Borsa, kojem je predsjednik Hercega Bojan Stanić iskazao posebnu zahvalnost. Istakao je da je sve počelo iz zabave, kao i da je s vremenom ragbi u Mostaru postao ozbiljna sportska priča.

“Što se tiče takmičenja u posljednjoj godini, bili smo ograničeni zbog mjera koje se odnose na suzbijanje pandemije COVID-a 19, a da nije bilo toga nastupili bismo u Državnoj ligi Bosne i Hercegovine i regionalnoj Adria 7 ragbi ligi“, kazao je Stanić za Anadolu Agency (AA).

Ekipu AA zanimalo je koliko je interesovanje za ovaj sport s obzirom da on ne spada među popularne u našoj zemlji.

“Interesovanje za ragbijem postoji. Tu ne možemo govoriti o posljednjoj godini, ali postoji kontinuitet popunjavanja redova, nakon što nas napuste stariji seniori koji uvide da je prošlo njihovo vrijeme. I sa tim nikada nije bilo problema. U regionalnom takmičenju nastupaju ekipe iz Crne Gore i Hrvatske. Prošle godine smo nastupili na turniru u Zenici, poslije kojeg je došlo vrijeme pandemije“, pričao je Stanić.

Bojan Stanić

U klubu su posebno obradovani interesovanjem mladih za ragbi, pa i odzivom dječaka i djevojčica koji čine omladinski pogon kluba.

“Naše mlađe kategorije odigrale su dosad dva turnira za uzraste do 10 i 14 godina. Percepcija ragbija je da je to egzotični sport. Mi razbijamo predrasude i to se vidi i po broju djece u našoj školi. Imamo i mješovite ekipe. Na turniru u Zenici nastupilo je stotinu djece, a da sve nije organizovano u vremenu koronavirusa, bilo bi sasvim sigurno i njih 700. I mi u Mostaru smo uvijek mogli okupiti par stotina dječaka i djevojčica na turnirima koje smo organizovali. U mostarskim školama organizujemo promociju ragbija. Tu se školske ekipe takmiče jedna protiv druge i to je već postalo tradicija. Imamo i ragbi kamp u kojem smo i ove godine uprkos mjerama imali oko 70 učesnika. Djecu nastojimo učiti vrijednostima sporta i zdravoj prehrani kojom bi zanemarili brzu hranu, a to su prepoznali i roditelji koji su motivatori i širitelji dobrih vijesti o ovom sportu. Budućnost ragbija u Mostaru je svijetla. U Bosni i Hercegovini – također. Postoje naznake i da će se ići sa širenjem ragbi klubova“, najavio je Stanić.

Ragbi teren “Šumarak skriveni“ u mostarskom naselju Raštani prvi je u Bosni i Hercegovini. Na njega će se ragbijaši vratiti s dolaskom proljetnih mjeseci. Rad kluba dosad su pomogli različiti nivoi vlasti, kao i drugi kolektivi. U Hercegu posebno naglašavaju ”bratski odnos sa Čelikom iz Zenice”.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.