Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Repeša: Moramo agresivnije; Kikanović: Kao u Finskoj zadnjih 7 minuta

kosarkasi trening repesa (3)

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine sutra u Sarajevu dočekuje selekciju Češke, u susretu drugog kola drugog kruga kvalifikacija za svjetsko prvenstvo 2019. u Kini.

Nakon poraza u prošlom kolu od Finske reprezentativcima BiH znatno su umanjene šanse da izbore plasman na SP, s obzirom na to da su ostali na posljednjoj poziciji na tabeli sa dvije pobjede i pet poraza. Stoga im se nameće imperativ pobjede u sutrašnjem meču protiv izuzetno jake reprezentacije Češke, koja sa šest pobjeda i jednim porazom je već jednom nogom na SP-u.

Selektor reprezentacije BiH Jasmin Repeša osvrnuo se na poraz od Finske, navodeći da bi protiv Češke igrači morali igrati mnogo agresivnije tokom cijele utakmice i ponoviti igru iz posljednje dionice ukoliko žele do pobjede.

– Šteta da ranije nismo podigli tu agresivnost kao što smo napravili u posljednjoj četvrtini i iz izgubljene utakmice došli u situaciju da okrenemo u našu stranu. Iako veći dio utakmice nije bio na nivou koju hoćemo, krenuo bih od pozitivne stvari kako je utakmica završila i mislim da je to poruka kako da sutra krenemo. Vjerujem da možemo dobiti jednu reprezentaciju koja je izuzetno jaka, koja dolazi kompletna u Sarajevo, ali čeka nas zaista težak posao – kazao je Repeša.

Pozvao je navijače da dođu u što većem broju sutra u Skenderiju i podrže bh. reprezentativce.

– Uvidjeli smo gdje smo griješili, prije svega nivo agresivnosti mora biti veći. Problemi koje smo imali u organizaciji su objektivni s obzirom na to da smo faktički bili bez plejmejkera i da su pojedini igrači morali promijeniti pozicije. Musa je morao preko 35 minuta igrati kao plejmejker što inače ne igra i mislim da je to u najmanju ruku vrlo solidno napravio – istaknuo je selektor.

Kada je u pitanju zdravstvebni bilten, kaže da su svi igrači zdravi osim Sulejmanovića koji je imao problem s koljenom. Zasad nije poznato da li je ovaj igrač spreman a Repeša ističe da ni sutra neće ništa riskirati ukoliko Sulejmanović ne bude potpuno spreman za utakmicu.

Kikanović: Posljednjih 7-8 minuta u Finskoj model kako igrati

Protiv Finske nismo bili na nivou svih 40 minuta a u utakmici ovog nivoa potrebno je biti konstantan od prve do zadnje minute. Tih sedam-osam zadnjih minuta protiv Finske može nam poslužiti kao model kako da igramo, ali ovog puta svih 40 minuta, izjavio je kapiten košarkaške reprezentacije BiH Elmedin Kikanović uoči meča drugog kola drugog kruga kvalifikacija za svjetsko prvenstvo u Kini.

Košarkaši BiH nakon poraza od Finske u nedjelju u Sarajevu dočekuju selekciju Češke, ekipu koja na svom saldu ima šest pobjeda uz samo jedan poraz i praktično je na korak do plasmana na SP.

– Ekipa Češke je pobijedila Rusiju na svom terenu, imaju šest pobjeda i bukvalno su na korak do plasmana na SP. Dolaze ovdje u dobrom raspoloženju. Mi svakako moramo da se potrudimo da ispravimo greške iz prethodne utakmice, bolje kontrolišemo loptu u napadu i smanjimo broj izgubljenih lopti što će biti ključno da bi se ostvario dobar rezultat – kazao je Kikanović.

Susret Bosna i Hercegovina – Češka Republika igra se u dvorani “Mirza Delibašić” u nedjelju od 20 sati. U grupi K još igraju Rusija – Bugarska (17.00) i Francuska – Finska (17.05).

Tabela K-grupe:

1. Francuska 7 6 1 547:451 13
2. Češka 7 6 1 544:503 13
3. Finska 7 4 3 538:530 11
4. Rusija 7 3 4 536:508 10
5. Bugarska 7 3 4 540:544 10
6. BiH 7 2 5 481:566 9