Ostali sportovi

Repeša: Ovo je minimum koji sam mogao učiniti

03/09/2018

Želimo iz utakmica protiv Finske i Češke izvući maksimum, BiH se ne treba brinuti za budućnost košarke – rekao je Jasmin Repeša, novi selektor seniorske košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine koja se danas okuplja u Sarajevu pred početak četvrtog kvalifikacijskog ciklusa za svjetsko prvenstvo 2019. godine u Kini.

Selekciju BiH očekuju mečevi protiv reprezentacija Finske i Češke Republike, a reprezentacija BiH se našla u velikim problemima nakon što je selektor Duško Vujošević zbog zdravstvenih problema otkazao dolazak na pripreme i kormilo prepustio svom prvom pomoćniku Mensuru Bajramoviću. Stvari su se još vije zakomplicirale nakon što je Bajramović uoči priprema pronašao angažman u Hong Kongu i napustio reprezentaciju.

Košarkaški savez je nakon toga kontaktirao Jasmina Repešu, Čapljinca koji je prihvatio ponudu. Nakon njegovog dolaska na klupu BiH, izvjestan je i povratak iskusnog beka Nemanje Gordića u reprezentaciju BiH.

Na današnjem predstavljanju novog selektora u Sarajevu, Repeša je zaželio Vujoševiću brz oporavak, a zatim se osvrnuo o narednim protivnicima selekcije BiH.

– Radi se o čovjeku koji je zadužio ove prostore. Nastavljam njegov posao, ovo je njegov spisak igrača kojima želim zahvaliti jer su se odazvali i žele ostvariti rezultat. Nažalost, ne mogu svi biti prisutni. Narednih par dana će pokazati koliko će koja reprezentacija ostvariti hemiju i volju za rezultatom. Teško je to treneru učiniti u dva dana priprema – rekao je Repeša.

Ističe da su Finci i Česi neugodni protivnici koji mogu dobiti svakoga ukoliko im dozvolite da razviju svoju igru.

– Finci su dobijali jake evropske reperzentacije. Agresivni su, mnogo trče i postižu lagane koševe. identično je sa Česima. To su trkačke reprezentacije s izuzetnim pristupom utakmici i ako ne odgovorimo na pravi način imat ćemo problema. Mislim da BiH ima više talenta, ali morat ćemo pokazati to na terenu – objašnjava selektor.

Svjestan je da je BiH u bodovnom zaostatku u grupi, ali vjeruje da postoji mogućnost za dobar rezultat.

– Bit će teško, ali ova reprezentacija ima visoku perspektivu, mlade igrače, ali i iskusne klupske igrače koji igraju za tim. Vidim potencijal za mnoge da budu bolji nego danas. Budućnost bh. košarke ne bi trebala doći u pitanje ako ove košarkaše ispratimo na pravi način – podvukao je Repeša.

Dodaje da će nakon ove dvije utakmice sjesti i razgovarati sa čelnicima Košarkaškog saveza BiH za eventualni nastavak angažmana u taboru selekcije BiH, koji su pokazali veliku želju i volju da ga dovedu u Sarajevo, te da su uspjeli u tome iako je imao drugih planova.

– Ovo je minimum koji sam mogao učiniti. Mislim da svi možemo učiniti dobre stvari, da reprezentacija na terenu izgleda kako želi svaki navijač, a onda će doći i rezultati. Moramo se svi posvetiti samo ovome projektu koji je bitan za bh. košarku. Poslije ćemo o projektima i planovima. Želimo biti na kraju ponosni onim što smo učinili – zaključio je košarkaški strateg.

Vujoševićevom stručnom štabu priključio je Emira Halimića i Denisa Bajramovića.

Generalni sekretar KSBiH u ostavci Dubravko Barbarić se uključio u proces pronalaska novog selektora kada je shvatio ozbiljnost situacije.

– Potrudili smo se pronaći najbolje rješenje. Vujošević je morao zbog zdravstvenih problema odstupiti sa pozicije selektora, ali nastavit ćemo njegovim putem, a to je pozitivan stav prema košarci i dresu reprezentacije – rekao je Barbarić.

Dodaje da je s Repešom dogovoreno da ove dvije utakmice i cikus priprema odradi potpuno volonterski, nakon čega će biti priče o njegovom eventualnom ostanku na klupi BiH.

Selekcija BiH će 11. septembra otputovati u Finsku, gdje će dva dana kasnije u 18 sati igrati meč protiv selekcije te zemlje, a 16. septembra u Skenderiji će igrati protiv Češke Republike.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.