Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Rio 2016: Špancima bronza, Australcima četvrti poraz

gasol

Košarkaška reprezentacija Španije pobijedila je selekciju Australije s 89:88 u susretu za bronzanu medalju na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru.

Pet sekundi prije kraja odigrala se prava drama na parketu. Sergio Rodriguez je krenuo u prodor, zabio se u Pattyja Millsa, a suci su procijenili da je Australac napravio ličnu pogrešku.

Rodriguez je bio precizan sa slobodnih bacanja i donio prednost Špancima (89:88). Nakon minute odmora Australci su krenuli u akciju za pobjedu, za koju su imali pet sekundi. No, toliko loše su je izveli da nisu uspjeli uputiti šut na koš, čime su ostali na korak od svoje prve košarkaške medalje u muškoj konkurenciji na olimpijskim igrama.

Australcima je ovo četvrti poraz u utakmicama za bronzu na OI. Od SAD-a su izgubili u Seulu 1988., od Litve u Atlanti 1996. i u Sydneyju 2000. No, ni u jednom od tih dvoboja nisu bili tako blizu pobjedi kao protiv Španaca u Rio de Janeiru.

Španiju je do prve olimpijske bronze nakon tri osvojena srebra (Los Angeles 1984, Peking 2008, London 2012.) predvodio Pau Gasol s 31 košem i 11 skokova. Nikola Mirotić je ubacio 14, a Sergio Rodriguez 11 koševa uz pet asistencija. Kod poraženih najefikasniji je bio Patty Mills s 30 koševa, a David Andersen je ubacio 15. Andrew Bogut igrao je manje od 14 minuta, jer je ispao s pet ličnih grešaka.

U finalnom meču večeras od 20.45 sati sastaju se reprezentacije SAD-a i Srbije.