Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

organizatori odlučili

Roland Garros će se ipak igrati pred publikom

roland garros333

Prema izračunima FFT-a, tokom prvih desetak dana na Roland Garrosu moglo bi biti oko 20.000 gledatelja, dok bi u završnim danima taj broj mogao biti oko 10.000

Na ovogodišnjem odgođenom izdanju Roland Garrosa, koje bi trebalo započeti 27. septembra, bit će dopušten ulazak gledateljima do 60 posto maksimalnog kapaciteta pariškog teniskog centra, objavili su u četvrtak organizatori.

Predsjednik Francuskog teniskog saveza (FFT) Bernard Giudicelli objavio je na konferenciji za novinare da će na glavnim stadionima gledatelji moći sjediti u grupama od najviše četiri osobe, s tim da između grupa mora biti jedno prazno sjedalo. Na ostalim terenima će svako drugo sjedalo morati biti prazno.

Te su odluke u skladu s epidemiološkim mjerama koje su na snazi u Francuskoj, ali se mogu promijeniti ovisno o stanju s pandemijom covida-19 u trenutku održavanja turnira.

Prema izračunima FFT-a, tokom prvih desetak dana na Roland Garrosu moglo bi biti oko 20.000 gledatelja, dok bi u završnim danima taj broj mogao biti oko 10.000.

Moguće i povećanje ulaznica

“Išli smo na odgovornu opciju”, rekao je Giudicelli dodavši da će svi koji budu ulazili u prostor teniskog centra i kretali se njime morati nositi zaštitnu masku, dok će za publiku na tribinama nošenje maske biti samo preporuka.

“Ako se situacija bude povoljno razvijala, u septembru ćemo na raspolaganje staviti još ulaznica”, rekao je Giudicelli.

U slučaju nepovoljnog razvoja i pojave novog vala pandemije, bit će održan žrijeb kojim će se odlučivati koje će ulaznice biti poništene.

Protokoli vezani za ponašanje i zaštitu igrača i osoblja turnira još su u izradi.

Turnir u Roland Garrosu je u svom uobičajenom terminu trebao započeti krajem maja, ali je zbog pandemije koronavirusa odgođen za jesen. Gotovo u isto vrijeme organizatori turnira u Wimbledonu odlučili su otkazati ovogodišnje izdanje, i to prvi put nakon Drugog svjetskog rata.

Roland Garros bi tako u 2020., umjesto drugog, trebao biti treći ovogodišnji Grand Slam turnir jer je održavanje US Opena predviđeno u ranije određenom terminu od 31. avgusta do 13.septembra.