Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

EHF

Rukometaši BiH bez šanse da se plasiraju na Svjetsko prvenstvo

rukometasi bih

Tako su osim bh. rukometaša iz regiona bez šanse da na terenu ostvare plasman na SP ostali još: Srbija, Sjevera Makedonija i Crna Gora

Izvršni odbor Evropske rukometne federacije (EHF) danas je zaključio da se u junu zbog pandemije koronavirusa ne mogu igrati utakmice, te donio odluku o otkazivanju pojedinih takmičenja pod njenim okriljem, među kojima su predbaraž i baraž za plasman na Svjetsko prvenstvo u Egiptu 2021. godine, javlja Anadolu Agency (AA).

Prema toj odluci rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine, koja se u predbaražu trebala sastati sa Rumunijom, neće imati šansu da se plasira na Svjetsko prvenstvo. Naime, EHF je odlučio, s obzirom da se predbaraž i baraž otkazuju, da će se na Svjetsko prvenstvo na osnovu poretka na EURO 2020 plasirati: Slovenija, Njemačka, Portugal, Švedska, Austrija, Mađarska, Bjelorusija, Island, Češka i Francuska. Ranije su to pravo, kao tri najbolje selekcije sa posljednjeg Evropskog prvenstva, ostvarili: Španija, Hrvatska i Norveška, dok se Danska kvalifikovala kao branilac titule svjetskog šampiona.

Tako su osim bh. rukometaša iz regiona bez šanse da na terenu ostvare plasman na SP ostali još: Srbija, Sjevera Makedonija i Crna Gora.

Otkazana su i preostala četiri kola kvalifikacija za EURO 2020 za rukometašice, te su učesnici određeni na osnovu plasmana sa prethodnog takmičenja. Tako će na EURO 2020, koji bi se trebao održati u decembru, igrati: Francuska, Rusija, Holandija, Rumunija, Švedska, Mađarska, Crna Gora, Njemačka, Srbija, Španija, Slovenija, Poljska, Češka i Hrvatska te domaćini Norveška i Danska. Žrijeb grupa za EURO 2020 za rukometašice održaće se 18. juna u Beču.

“Odluke su donesene u svjetlu pandemije COVID-19 nakon intenzivnog praćenja trenutne situacije, uključujući analizu vladinih mjera poput ograničenja putovanja i zabrana održavanja velikih događaja. Nadalje, u protekle dvije sedmice razgovaralo se o postupcima i održavale su se konsultacije sa svima u EHF-u, poput Odbora nacija, Profesionalnim rukometnim odborom, Odborom za ženski rukomet, Odborom za muški i ženski klupski rukomet, kao i Svjetskom rukometnom federacijom“, naveli su iz EHF-a.

Otkazane su i preostale utakmice grupne faze Kupa EHF za rukometaše, a samim tim i završni turnir, koji se trebao održati u Berlinu 29. i 30. augusta.

Donesena je odluka da se Final four Lige šampiona za rukometaše, ipak, održi, a već su poznati i učesnici, a to su a osnovu plasmana u grupnoj fazi: Barcelona, Paris Saint-Germain, Kiel i Telekom Veszprem. Naime, zaključeno je da zbog zgusnutog kalendara ne bi bilo moguće odigrati preostale utakmice nokaut faze Lige šampiona. Final four će se održati 28. i 29. decembra u Kelnu.

Slična odluka je donesena i za Ligu šampiona rukometašica, s tim da se još ne zna tačan datum odigravanja završnog turnira. U igri su septembar ili oktobar u Budimpešti, a za pehar će se boriti: Metz, Esbjerg, Gyori i Brest Bretagne.