žrijeb za ep 2020

Rukometaši BiH u grupi s Francuskom, Norveškom i Portugalom

prce

Na ovom evropskom prvenstvu nastupit će 24 reprezentacije koje su podijeljene u šest grupe

Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine saznala je imena protivnika u prvom krugu Evropskog prvenstva koje će u januaru 2020. biti održano u Švedskoj, Norveškoj i Austriji.

Reprezentacija BiH, kojoj će ovo biti prvi nastup na evropskim prvenstvima, nastupit će u grupi sa selekcijama Francuske, Norveške i Portugala. Susreti u ovoj grupi igrat će se u Trondheimu.

“Ovo je daleko najteža grupa”, poručio je nakon žrijeba naš selektor Bilal Šuman.

– Francuska, Norveška, Portugal… Nema druge nego borba. U bilo koju grupu da smo žrijebani, isto bi bilo, teško. Šteta je što nije Beč, ali šta možemo. Najbitnije je da smo se mi plasirali, a valjda se neće desiti da nas kritikuju ako izgubimo od Francuske – kazao je Terzić i dodao da ni Portugal više nije repa bez korijena.

‌- Dobivali smo ih, ali to je tad bio jedan Portugal, a ovo je sada savim drugi, mnogo bolji i jači. Oni dobiju Francusku na svom terenu, poručio je Terzić.

Na ovom evropskom prvenstvu nastupit će 24 reprezentacije koje su podijeljene u šest grupe. Susreti prvog kruga igrat će se u Beču, Grazu, Trondheimu, Malmöu i Göteborgu. U drugi krug će se plasirati po dvije najbolje ekipe iz svake grupe, koje će igrati u Beču i Malmeu, dok je finalni dio na programu u Stockholmu.

Raspored grupa

Grupa A (Graz): Hrvatska, Bjelorusija, Crna Gora, Srbija

Grupa B (Beč): Češka Republika, Sjeverna Makedonija, Austrija, Ukrajina

Grupa C (Trondheim): Španija, Njemačka, Latvija, Holandija

Grupa D (Trondheim): Francuska, Norveška, Portugal, Bosna i Hercegovina

Grupa E (Malmö): Danska, Mađarska, Island, Rusija

Grupa F (Göteborg): Švedska, Slovenija, Švicarska, Poljska

EVropsko prvenstvo bit će održano od 9. do 26. januara 2020. godine. Titulu brani reprezentacija Španije.

Evropsko prvenstvo se igra u šest gradova Grac i Beč (Austrija), Trondhajm (Norveška), Štokholm, Malmo i Geteborg (Švedska). Završni turnir igra se u januaru 2020. godine i bit će prvi put da je organizovano u tri zemlje.