Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Rukometaši Vogošće u Challenge kupu: Brzom igrom iznenaditi Ruse

IMG_5027-696×464

Pred rukometašima Vogošće večeras je pravi izazov na domaćem parketu. U trećem kolu Challenge kupa ugostiće ruski Saint Petersburg, vjerovatno najjači tim u spomenutom evropskom takmičenju. Daniel Riđić, trener Vogošćana svjestan je jačine rivala s kojim će igrati, a kako kaže pokušaće ih iznenaditi i do povoljnog rezultata doći brzom igrom.

Vogošća je, uz banjalučki Borac M:tel koji igra Kup EHF, jedini preostali predstavnik BiH na međunarodnoj sceni. U drugom kolu su Vogošćani već priredili iznenađenje eliminisavši sa dva remija (22:22, 29:29) slovačku Povazsku Bystricu, pa se Riđić nada da će njegovi puleni odigrati još jednu kvalitetnu evropsku utakmicu.

“Vjerujte da nas čeka jako kvalitetan protivnik. Uopšte mi nije jasno zbog čega Saint Petersburg igra Challenge kup, jer su oni ekipa za Ligu šampiona koju su i igrali u prethodne dvije sezone. Sa klupe ih već godinama vodi poznati bivši ruski reprezentativac Dmitri Torgowanow i riječ je o finansijski stabilnom klubu”, kaže Riđić i nastavlja:

“Bez poraza su u ruskoj ligi ove sezone. Dosta su visoki i teško ih je probiti kada postave svoju odbranu. Moraćemo imati brzu tranziciju iz odbrane u napad. Bez lakih golova nećemo im moći parirati, jer njihovu odbranu ćemo teško probijati. Probaćemo što više da ih raširimo, jer bez obzira što imaju mnogo kvaliteta imaju i mana, a to je njihova brzina. Dosta su visoki i teški, pa su sporiji u odnosu na naše igrače i probaćemo to iskoristiti. Biće nam neophodna disciplina u oba smjera, jer ako budemo divljali onda neće biti ništa od dobrog rezultata.”

Trener Vogošćana nada se da će tribine dvorane “Amel Bečković” biti ispunjenje do posljednjeg mjesta, jer bi tako njegovom timu bio olakšan posao.

“U Premijer ligi BiH tribine nisu pretjerano ispunjene, ali je protiv Povazske Bytrice dvorana bila puna. Nadam se da će tako biti i protiv Saint Petersburga, jer zaista je mnogo ljepše igrati pred punim, nego pred praznim tribinama. Podrška navijača bi mogla za nas biti od ključnog značaja”, jasan je Riđić.

Vogošćanima za sada odlično ide u domaćem prenstvu. Upisali su pobjede u svih devet utakmica i tri boda su iza lidera Izviđača koji ima susret više.

“Ide nam dobro u domaćem prvenstvu i bilo bi lijepo da nastavimo nizati pobjede. Malo nas je poremetila reprezentativna pauza pa smo izgubili formu, ali polako je vraćamo. Za nas je Premijer liga prioritet, a u Evropi nemamo velikih ambicija. To ne znači da ćemo se predati, naprotiv učinićemo sve da priredimo još jedno iznenađenje”, zaključio je Riđić.

Prva utakmica trećeg kola Challenge kupa između Vogošće i Saint Petersburga igraće se večeras u vogošćanskoj dvorani “Amel Bečković” sa početkom u 20 sati. Susret će suditi Marko Sekulić i Vladimir Jovandić iz Srbije. Prije početka ogleda igrači i prisutni u dvorani minutom šutnje odaće počast Nedeljku Radiću i Arminu Salkiću, dvojici ubijenih pripadnika Oružanih snaga BiH u srijedu uvečer u Rajlovcu.