Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Rusi dominirali u Bakuu, Hamza Alić spasio čast Bosne i Hercegovina

baku zatvaranje evropskih igara

Spektakularnim izvedbama zatvorene su prve Evropske igre koje su u protekle dvije sedmice održavane u azerbejdžanskom glavnom gradu Bakuu.

Manifestacija zatvaranja održana je na Nacionalnom stadionu u Bakuu kapaciteta 68.000 gledalaca.

Ceremoniji zatvaranja prisustvovao je azerbejdžanski predsjednik Ilham Aliyev, njegova supruga koja je i predsjednik Organizacionog komiteta (BEGOC) Mehriban Aliyeva i predsjednik Evropskog olimpijskog komiteta (EOC) Patrick Hickey.

Sportisti iz Rusije su sa osvojene 164 medalje bili daleko najuspješnija nacija igara.

Rusija je na Evropske igre u Baku i doputovala kao najmasovnija delegacija sa ukupno 359 sportista, a sa igara i odlazi kao najuspješniji nacionalni tim sa osvojenih 79 zlatnih, 40 srebrenih i 45 bronzanih medalja.

Na drugom mjestu je domaćin Azerbejdžan čiji su sportisti sakupili 21 zlatnu, 15 srebrenih i 20 bronzanih medalja.

Treća je Velika Britanija sa 18 zlata, 10 srebrenih odličja i 19 bronzanih medalja. Čast Bosne i Hercegovine spasio je Hamza Alić, i to najsjajnijim odličjem osvojenim u bacanju kugle.

Od ekipa iz regije, sportisti iz Srbije su bili najuspješniji zauzevši 12. mjesto na toj tabeli sa osam zlatnih, četiri srebrene i tri bronzane medalje.

Turska je na 14. mjestu sa šest zlatnih, četiri srebra i 19 bronzi.

Sportisti iz Hrvatske su izborili jednu zlatnu, četiri srebrene i šest bronzanih medalja i nalaze se na 26. mjestu po uspješnosti nacionalnih timova.

Slovenija je 30. sa jednim zlatom, jednim srebrom i tri bronzane medalje, dok je Makedonija na 38. mjestu sa dvije bronzane medalje.

Sportisti sa Kosova i iz Crne Gore su osvojili po jednu bronzanu medalju. Sportisti iz Albanije i još devet zemalja nisu se penjali na podijume namijenjene osvajačima medalja.