Ostali sportovi

"World Athletics"

Rusi moraju platiti kaznu za doping do 1. jula, nema odgode

16/06/2020

Dopredsjednik RUSAF-a Eduard Bezuglov izjavio je kako nemaju sredstva za plaćanje novčane kazne, prenosi Hina

Svjetska atletska federacija (World Athletics) odbila je zahtjev Ruskog atletskog saveza (RUSAF) za odgodu plaćanja novčane kazne za sistematski doping u iznosu od pet miliona dolara.

World Atletics je u ožujku kaznio RUSAF sa 10 miliona dolara zbog kršenja antidoping pravila, a pola toga iznosa Rusi moraju platiti do 1. jula. U suprotnom ruskim atletičarima neće biti dozvoljen nastup na takmičenjima, uključujući i Olimpijskim igrama, kao neutralnim sportistima.

Glasnogovornica World Atletics Nicole Jeffery izjavila kako je krovno atletsko tijelo primilo zahtjev ruske atletske federacije za odgodu plaćanja, ali je zahtjev odbijen.

“Rok za isplatu je 1. jula 2020.”, rekla je.

Dopredsjednik RUSAF-a Eduard Bezuglov izjavio je kako nemaju sredstva za plaćanje novčane kazne, prenosi Hina.

Prošlog je sedmice nekoliko ruskih sportaša, uključujući i skakačicu u vis Mariju Lasitskene, pozvalo sportske vlasti da plate kaznu od pet miliona dolara kako bi im omogućili učešće na Olimpijskim igrama u Tokiju.

Svjetska atletska federacija je Rusiju suspendovala 2015. zbog brojnih skandala s dopingom.

Posljednji izvještaj Radne skupine World Atletics u novembru prošle godine dovelo je do toga da je Vijeće suspendovalo proces vraćanja Rusije zbog optužbi protiv ruskih dužnosnika da su opstruisali antidoping istragu.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.