AFP

Rusija i Kina izbačene iz Grand Prix takmičenja u umjetničkom klizanju

53. Zlatna pirueta održana u Ledenoj dvorani Zibel u Sisku
11.12.2021., Ledena dvorana Zibel, Sisak - ISU Challenger Series - 53. Zlatna pirueta Zagreba, revija pobjednika. (11.12.2021., Ledena dvorana Zibel, Sisak - ISU Challenger Series - 53. Zlatna pirueta Zagreba, revija pobjednika., ASCII, 114 components

Iz ove Unije saopćeno je da će se naći zamjenska rješenja

Rusija je izbačena kao domaćin Grand Prix takmičenja u umjetničkom klizanju, a ruskim i bjeloruskim klizačima zabrenjeno je učešće, objavila je Međunarodna klizačka unija (ISU) u četvrtak kada je objavila program za 2022.-2023.

Takmičenje u klizanju u Kini također je izbrisano iz kalendara već drugu godinu zaredom, izvještava AFP.

– Zbog rata u Ukrajini i sve lošije epidemiološke situacije u Kini zbog Covid-19, Grand Prix takmičenje u umjetničkom klizanju Rostelecom Cup Rusija i Grand Prix takmičenje u umjetničkom klizanju Cup of China ne mogu se održati prema planu – saopćila je Muđunarodna klizačka unija.

Iz ove Unije saopćeno je da će se naći zamjenska rješenja.

U izjavi se dodaje da “slijedeći preporuku Međunarodnog olimpijskog komiteta da nijedan klizač koji pripada ISU-ovom članstvu u Rusiji i Bjelorusiji neće biti pozvan niti im će biti dopušteno da učestvuje na međunarodnim takmičenjima u klizanju na ledu”.

Grand Prix takmičenja najvažnija su u umjetničkom klizanju pored Olimpijskih igara te Svjetskih i Evropskih prvenstava.