Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ruska maratonka mora vratiti novac organizatorima maratona u Londonu

Liliya-Shobukhova

Organizatori maratona u Londonu kažu da je britanski sud naložio da ruska maratonka Liliya Shobukhova vrati nagradu i novac, nakon što je suspendovana zbog dopinga, javlja Anadolu Agency (AA).

Viši sud naložio je Shobukhovoj da vrati 377.961 funtu (oko 452.000 eura) plus troškove koji se odnose na njenu pobjedu 2010. godine i drugo mjesto naredne godine na londonskom maratonu.

“Sljedeći korak je da izdejstvujemo provođenje odluke u Rusiji. To će biti dug i težak proces, ali ćemo nastaviti našu borbu, isto kao što smo je vodili da bi utvrdili da je varala i da ne bi trebala imati koristi od toga”, rekao je Nick Bitel, izvršni direktor maratona u Londonu.

Shobukhovoj su oduzeti svi rezultati koje je postigla u periodu od 2009. do 2011. godine, kada ju je Atletski savez Rusije suspendovao zbog pozitivnog doping testa, i zbog toga joj je naređeno da vrati sve nagrade.

Svjetska atletska federacija (IAAF) je tražila od Arbitražnog suda za sport četverogodišnju suspenziju. Rješenje je pronađeno u junu mjesecu, odlukom da Shobukhova bude suspendovana na tri godine.