Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Rutenka najbolji strijelac nakon prve faze Evropskog prvenstva

rutenka

Završena je prva faza Evropskog prvenstva za rukometaše koje se igra u Poljskoj. Nakon tri kola u četiri grupe najbolji strijelac je bjeloruski reprezentativac Serhej Rutenka (34) sa čak 25 golova.

Iskusni lijevi bek Bjelorusije bio je konstantan u sve tri utakmice svoje selekcije u grupi B. U prva dva ogleda protiv Hrvatske i Islanda postigao je po osam, dok je u zadnjem kolu Norveškoj zabio devet golova.

Iza Rutenke na listi najboljih strijelaca su Makedonac Kiril Lazarov i Španac Rivera Folch Rivera sa po 21 golom. Zanimljivo je da Srbija, koja je završila svoje takmičenje nakon prve faze EURO 2016, ima čak dvojicu igrača među deset najboljih strijelaca. To su Petar Nenadić i Žarko Šešum koji su sa po 18 pogodaka na šestom mjestu.

Najbolji asistent dosadašnjeg toka Evropskog prvenstva je fenomenalni Danac Mikkel Hansen sa 22 dodovanja, a uz to je postigao i 17 golova, tako da je trenutno ofanzivno najkorisniji igrač.

Poslije prve faze nadmetanja najbolji golman turnira je Rus Victor Kireev sa 41 posto uspješnosti. Od 96 udaraca Kireev je zaustavio 39.

Danas, susretima Francuska – Bjelorusija (18:15 sati) i Hrvatska – Makedonija (20:30), počinje druga faza EP u Poljskoj u kojoj su formirane grupe 1 i 2 sa po šest selekcija. Iz prve faze reprezentacije su prenijele bodove iz međusobnih ogleda, a u polufinale će se plasirati dvije prvoplasirane.

Grupa 1: Poljska 4 boda, Norveška 4, Hrvatska 2, Francuska 2, Bjelorusija 0, Makedonija 0.

Grupa 2: Danska 4, Španija 4, Njemačka 2, Rusija 2, Švedska 0, Mađarska 0.