Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Hubertus von Hohenlohe

Sa 64 godine nastupio na Svjetskom skijaškom prvenstvu, skijao je i 1984. u Sarajevu

hubert

Hohenlohe je na debitirao na skijaškim takmičenjima 1981. godine, a na Zimskim olimpijskim igrama 1984. godine u Sarajevu

Hubertus von Hohenlohe, 64-godišnji meksički skijaš, najupečatljiviji je sportaš na ovogodišnjem Svjetskom skijaškom prvenstvu. Ovih se dana takmičio na svom 20. velikom skijaškom takmičenju, i to u veleslalomu, u kojem je ispao nakon prve vožnje. Zaostao je 20 sekundi za Marcom Schwarzom, a onda je promašio vrata i nije uspio završiti utrku.

“Bilo bi lijepo da sam završio utrku. Previše ležim na suncu u Marbelli i nisam išao dovoljno u teretanu, ostao sam bez snage. Tehnički sam odvozio dobru utrku, ali u jednom trenutku sam ostao bez energije. Svaka promjena strane bila mi je teška zbog ledene, čvrste podloge. Bilo je zbilja naporno”, rekao je za Eurosport skijaški veteran nakon svog nastupa. Svoj prvi nastup na skijaškom Svjetskom prvenstvu imao je prije 22 godine.

“Moja žena misli da sam lud. Uvijek se boji da će mi se nešto dogoditi. Morate osjetiti što vam tijelo govori i odlučiti što napraviti. Rekao bih da je ovo moj zadnji nastup”, rekao je 64-godišnjak, koji je ujedno i biznismen, fotograf i pop pjevač pod pseudonimima Andy Himalaya i Royal Disaster.

Hohenlohe je na debitirao na skijaškim takmičenjima 1981. godine, a na Zimskim olimpijskim igrama 1984. godine u Sarajevu. Najbolji rezultat u karijeri bilo mu je 26. mjesto, i to baš na prvom nastupu na Olimpijskim igrama. Posljednji je put nastupio 2014. na zimskoj olimpijadi, ali i dalje se takmiči. Oborio je rekord i postao najstariji alpski skijaš u historiji.

Hohenlohea neki oslovljavaju kao “meksičkog princa” jer je unuk austrijskog princa Maxa Egona Hohenlohe-Langenburga. Kroz život se jako trudio popularizirati zimske sportove u Meksiku, u kojem baš i nema snijega ni leda.