Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sanda Dubravčić: Bila sam ushićenija u Albertvilleu nego u Sarajevu

dubravcic

Hrvatski olimpijski odbor (HOO) obilježio je 25. obljetnicu prvog samostalnog nastupa hrvatskih sportaša pod vlastitom zastavom na Zimskim olimpijskim igrama (ZOI) Albertville 1992. godine. Istovremeno je predstavljen projekt priprema za nastupe hrvatskih sportaša na ZOI Pjongčang 2018. godine.

Prvi predsjednik HOO Antun Vrdoljak, sada počasni predsjednik HOO-a i počasni član Međunarodnog olimpijskog odbora, prisjetio se s ponosom sudjelovanja hrvatskih olimpijaca, male sedmeročlane delegacije na ZOI Albertville, u vrijeme svog predsjedanja.

Vrdoljak je istaknuo važnost uloge hrvatskih sportaša za prijem Hrvatske u Europsku zajednicu (EZ) i za njezino međunarodno priznanje. Nastup na ZOI u Albertvilleu 1992. dogodio se 24 dana iza međunarodnog priznanja Hrvatske.

Prisjetio se Vrdoljak kako je tenisač Goran Ivanišević u to vrijeme na mečevima na čelu nosio hrvatsku zastavu, a košarkaši Dražen Petrović i Stojko Vranković su u New Yorku pred zgradom Ujedinjenih naroda (UN) tada štrajkali glađu zbog ratnih stradanja u Hrvatskoj.

„To je bilo pijanstvo od radosti i ponos koji sve skupa ispunjava“, rekao je Vrdoljak prisjećajući se prvog defilea hrvatskih sportaša pod hrvatskom zastavom i dodao: „Od tog prvog nastupa domedalja u Riju je dugačak put i težak rad.“

Prva šefica hrvatske misije na ZOI u Albertvilleu Sanda Dubravčić Šimunjak izjavila je kako je nastupila, uz spomenute ZOI od kojih je prošlo 25 godina, i na svojim prvim ZOI održanim prije 33 godine u Sarajevu.

„Na današnji dan prije 33 godine ja sam se popela uz onih 98 stepenica i upalila olimpijski plamen u Sarajevu. Uspoređujući taj događaj, koji je vrhunac za svakoga sportaša sa Albertvilleom, moram priznati da sam bila ushićenija u Albertvilleu jer sam prvi put bila šefica misije upravo nezavisne hrvatske države, a prije sam nastupala za Jugoslaviju“, izjavila je Dubravčić Šimunjak.

Dubravčić Šimunjak je kazala kako su 1992. godine hrvatski sportaši bili prava svjetska medijska senzacija, kao mala, novopriznata zemlja koja se nabrzinu pripremila za nastup.

Hrvatska je od prvog ZOI nastupa do danas osvojila 11 medalja, od kojih su 4 zlata i 2 srebra skijašice Janice Kostelić, 4 srebra skijaša Ivice Kostelića i 1 bronca u biatlonu Jakova Faka.