Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Seksistički komentar koji je naljutio teniski svijet

fa5b631b29427ceb21dbbb8020e09bc4

Raymond Moore, izvršni direktor turnira u Indijan Welsu, uzburkao je duhove u teniskoj javnosti komentarima koje mnogi smatraju seksističkim.

“U sljedećem životu volio bih da se vratim kao neko iz WTA“, rekao je 69-godišnji Moore uz smijeh, “Pošto se ženski tenis šlepa uz muški. Ne donose nikakve odluke i imaju mnogo, mnogo sreće“. “Da sam teniserka, svako veče bih bio na koljenima i zahvaljivao Bogu zato što su rođeni Rodger Federer i Rafa Nadal, pošto su oni nosili ovaj sport. Zaista jesu“, dodao je Moore.

Izvršni direktor turnira, koji je to tek od ove godine, nije se posebno istakao ni izjavom o tome ko bi mogao da naslijedi Serenu Williams.

“WTA ima nekoliko veoma atraktivnih talenata koji mogu da preuzmu tu ulogu. Mugurusa, Džini Bušar npr, one su veoma atraktivne igračice, a nesumnjivo je da se povećao i standard u ženskom tenisu“.

Na molbu da odgovori da li pod “atraktivnim“ misli na tenis ili na fizičku atraktivnost, Moore je rekao: “Mislim na oba – fizički i takmičarski su atraktivne i mogu da budu lideri kada Serena riješi da se povuče. Ima tu još nekoliko atraktivnih igračica“.

Moore se kasnije izvinio u pisanoj izjavi.

“Izrekao sam neke pogrešne i neukusne komentare. Istinski mi je žao zbog toga i izvinjavam se WTA i svim teniserkama – finale između Serena i Viktorije pokazalo je snagu WTA. Žao mi je“.

Međutim, prašina je već dignuta, a na konferencijama za medije i Vilijamsova i Azarenka upitane su za komentar. “Ne mislim da bi ijedna žena trebalo da bude na koljenima i da se tako zahvaljuje bilo kome. Venus, ja, mnogo je igračica, npr. mnogo ljudi mi kaže da ni ne gleda tenis ako ne igramo Venus ili ja.

https://www.youtube.com/watch?v=aSVcgNwgLc8

Mislim da Murova izjava nije baš tačna i da je mnogo teniserki koje je uzbudljivo gledati“, rekla je Serena i dodala: “Iznenađena sam, prošle godine žensko finale US opena bilo je rasprodato prije nego muško. Da bi dao takav komentar, moraš da imaš činjenice iza sebe, moraš da znaš dosta toga. Mislim da je to uvredljivo za sve sportiskinje“.

Bjeloruskinja kaže da se na takve komentare ne bi trebalo obazirati. “Ono što žene najbolje rade jeste da se izdignu iznad takvih stvari, ne čuju se žalbe ili loši komentari prema muškarcima. Ako nastavimo vrijedno da radimo, bićemo bolje. Koristićemo svoje prilike i bićemo dostojanstvene“, kazala je Azarenka i dodala: “Zašto moraš da daješ seksističke komentare? Pa čak i u šali… Jadan si ako to radiš“.