Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Debakl na Svjetskom prvenstvu

Selektoru Srbije za poraz krivi mediji i sudije, Bjelica se rasplakao i preuzeo odgovornost

bjelica

Srbija je uoči turnira važila za prvog favorita, tako da je ovaj poraz debakl

Argentinska košarkaška reprezentacija prvi je polufinalist Svjetskog prvenstva u Kini. Argentinci su u četvrtfinalu u Dongguanu svladali aktuelne olimpijske, svjetske i europske viceprvake Srbe s 97:87.

Argentinu su do pobjede predvodili 39-godišnji veteran Luis Scola s 20 koševa i sjajni playmaker Facundo Campazzo s 18 poena, 12 asistencija i šest skokova, dok su kod Srbije najbolji bili Bogdan Bogdanović s 21 poenom, Nemanja Bjelica s 18 poena i Nikola Jokić sa 16 koševa i 10 skokova.

Srbija je uoči turnira važila za prvog favorita, tako da je ovaj poraz debakl. Jedan od lidera, Nemanja Bjelica, nakon utakmice je doživio emotivni krah i rasplakao se pred kamerama.

”Želio bih mnogo reći, ali pokušat ću skratiti. Ovo je težak poraz za Srbiju. Želio bih se izvinuti našem narodu koji je vjerovao u nas. Mi smo također vjerovali da možemo, imamo odličnu ekipu, ali eto… Možda smo bolji od Argentine, ali oni su nam pokazali kako se igra i željeli su pobjedu više od nas. Nismo bili spremni za ovu utakmicu, preuzimamo kompletnu odgovornost”, kazao je Bjelica pa je nastavio:

”Preuzimam odgovornost. Lično sam igrao kao go*no. Kad smo vidjeli kako oni slave, kako plaču, zaslužili su pobjedu danas. Mi smo dobra skupina momaka, nismo izgubili jer smo arogantni. Nismo bili mentalno spremni za ovaj susret. Mogu sad pričati satima, ali ovaj poraz je strašan, ubija nas.”

Selektor Aleksandar Đorđević se na konferenciji za medije osvrnuo na utakmicu.

“Ovo je veoma težak poraz, ali kao što je Bjelica rekao, rekao bih mnogo toga. Ovi momci su bili pod nevjerovatnim mentalnim pritiskom kroz cijeli turnir i prije njega. Možda nešto nije bilo dobro. Bila je euforija kod nas, bili smo favoriti, svi su nas pratili, davali nam podršku, ne samo naši mediji već i svjetski su pisali da ćemo pobijediti i uzeti zlato. Nekada to ne pomaže. Znam kroz kakav smo pritisak prošli, posebno on, jer je jedan od lidera, ali vidjeli ste kako je on objasnio sve što im je prolazilo kroz glavu”, rekao je Đorđević pa analizirao utakmicu:

“Ključ utakmice bilo je vođenje igre njihovog playmakera, a mi smo imali previše grešaka. Oni su sve vrijeme imali kontrolu. Možda nismo bili dobro mentalno pripremljeni. Argentina je odigrala nevjerovatnu obranu, imaju sjajne brze ruke, ali nisu mi se dopale neke sudijske odluke i previše prekršaja nije bilo suđeno Argentini. U trećoj četvrtini imali smo priliku, da smo se malo odvojili, podigli bismo se i došli do daha koji nam je toliko trebao. Previše smo griješili, već u prvom poluvremenu imali smo ih dvoznamenkast broj. Njihov šut bio je nevjerovatan u prijelomnom dijelu susreta. Garino i Campazzo pogodili su nevjerovatne šuteve u zadnjim sekundama preko ruke, u našu facu”, dodao je.

Đorđević ističe da su njegovi momci sve pokušali, ali ne očajavaju, već idu u borbu za što bolji plasman.

Južnoamerikanci su apsolutno zasluženo pobijedili 97:87 i to pristojno proslavili. Svi osim jednog, onog najiskusnijeg, Luisa Scole. Veteran na pragu 40. godine održao je srpskim centrima čas košarke, a u svlačionicu je ušao potpuno hladnokrvno, kao da se ništa nije dogodilo.

Ipak je nešto ekspresivniji bio Facundo Campazzo, heroj Argentinaca, koji je pokazao međunožje i jasno simbolički objasnio čime se dobivaju ovakve utakmice.