Predsjednik Sparsa

Selimović: Najveću kaznu za ovaj cirkus na kraju će platiti bh. košarka

nihad_Selimovic (1)

Naglašava da su odluke komesara takmičenja, u kojima on izbacuje tri ekipe iz lige zbog jedne utakmice, apsurdne

Košarkaški savez Bosne i Hercegovine donio je odluku o izbacivanju Igokee, Sparsa i Borca iz Prvenstva BiH. Krovna kuća bh. košarke donijela je ovakvu odluku nakon što se navedeni klubovi nisu pojavili na “Final Fouru” prvenstva BiH koje je trebalo biti odigrano u Širokom Brijegu.

Pet klubova učesnika Lige za prvaka ranije je poslalo dopis Košarkaškom savezu BiH da ne žele igrati završni turnir, odnosno da se prvoplasiranoj ekipi iz Lige za prvaka – Igokei dodijeli titula prvaka. Ipak, “Final Four” se prema pravilima KS BiH morao odigrati, pa je nedolazak klubova na završni turnir uzrokovao njihovo izbacivanje iz lige i kaznom od 3.000 KM po klubu, dok je prvakom za tekuću sezonu proglašena ekipa Širokog.

Predsjednik Košarkaškog kluba Spars iz Sarajeva Nihad Selimović smatra da je najveći krivac za nastalu situaciju Košarkaški savez BiH, koji je, prema njegovim riječima, propozicije takmičenja donio početkom lige u septembru, a potom unosio izmjene u nekoliko navrata tokom sezone.

– U septembru je jasno definisano da će se igrati Liga 14 i da će nakon toga prvih osam klubova igrati playoff koji će donijeti prvaka države. U decembru su tu odluku promijenili iako su upozoreni da se prvobitna odluka mora poštivati i da je to jedini ispravan sistem i da će promjenama dovesti u pitanje legitimnost lige s ozbiljnim pravnim i finansijskim posljedicama po Savez. Oni su to zanemarili i nastavili s promjenama sistema i pravila takmičenja – izjavio je Selimović.

Naglašava da su odluke komesara takmičenja, u kojima on izbacuje tri ekipe iz lige zbog jedne utakmice, apsurdne, jer propozicije kažu da ekipa mora propustiti dvije utakmice kako bi bila delegirana u niži rang takmičenja. Također, Selimović smatra da je i u toku “Final Foura” na kojem se pojavio samo Široki, počinjeno mnogo propusta zbog kojih sve to ispada nelegitimno.

– Mnogo je tu propusta čime će se u narednom periodu baviti naš pravni tim. Za sada je u pitanju samo odluka komesara takmičenja, a dalje će riječ imati Takmičarska komisija i Upravni odbor Saveza, a na kraju krajeva imaju i sudovi. Vidjet ćemo kako će se cijela priča odvijati. Sigurno je jedno, a to je da Sparsi neće platiti kaznu, već režiseri ovog cirkusa, a najveću kaznu na kraju platit će bh. košarka – zaključio je Selimović.