World Marathon Majors

Šest najvećih maratona u borbi protiv dopinga

NYCM Race Day

Jedinica za integritet atletike zaslužna je što je Kenijka Jemima Sumgong, aktuwlna olimpijska pobjednica u maratonu, suspendovana na osam godina

Organizatori šest najvećih maratona na svijetu okupljenih u grupu World Marathon Majors (WMM) zajedno s Jedinicom za integritet atletike (AIU) pokrenuli su novi program borbe protiv dopinga.

Otkako je AIU osnovana u aprilu 2017. usko sarađuje sa šest najvećih maratona (Londonu, New Yorku, Chicagu, Bostonu, Tokio, Berlin) u borbi protiv dopinga.

Glavni maratoni i AIU shvatili su da se ‘sofisticirane varalice’ ne mogu uhvatiti s tradicionalnim testiranjem krvi i urina prije utrka ili nakon nastupa pa su pokrenuli novi program testiranja koji je usredotočen na inteligenciju i bit će individualno skrojen.

“Analiziramo stvari kao što su profil i biološki pasoš sportiste, pratimo njihovu izvedbu i druge faktore rizika kako bismo stvorili grupe sportista visokog i niskog rizika. Na temelju toga kreiraju se individualizirani planovi testiranja i pratimo gdje se sportaši nalaze, ali i njihov takmičarski program,” kazao je šef AIU-a Brett Clothier dodavši:

“U ovom programu nema slučajnih testiranja.”

Jedinica za integritet atletike zaslužna je što je Kenijka Jemima Sumgong, aktuwlna olimpijska pobjednica u maratonu, suspendovana na osam godina jer je pokušala ometati istragu o pozitivnom nalazu na doping EPO, lažima i lažiranim dokumentima.

Sumgong je tokom istrage o pozitivnom nalazu lagala i koristila lažirane dokumente vezano za navodni tretman u bolnici pokušavajući opravdati prisutnost EPO-a u organizmu. Objašnjavajući pozitivan nalaz Sumgong je istražiteljima rekla da je primila injekciju EPO-a kao i transfuziju u jednoj kenijskoj bolnici nakon prekida vanmaterične trudnoće što je potkrijepila ljekarskom potvrdom.

No, istraga je pokazala da Sumgong nije bila u toj bolnici na navedeni datum te da je dokument koji je predala lažiran “čime je namjerno pokušala ometati istragu”, prenosi Hina.