Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Šezdeset sedam Rusa podnosi pojedinačne prijave za Rio

People pose with the Olympic rings in the Olympic Park at the 2014 Sochi Winter Olympics

Šesdeset sedam ruskih olimpijaca podnijet će individualne prijave za nastup na olimpijskim igrama u Rio de Janeiru.

Kako se navodi, oni će se istovremeno žaliti i Sudu za sportsku arbitražu (CAS) u Lozani kako bi dokazali da nemaju veze sa doping skandalom u čijem središtu se nalazi Rusija, prenosi B92.

– Oko 67 sportista podnijet će individualne prijave za olimpijske igre u Rio de Janeiru, ali istovremeno i uputiti žalbu Sudu za sportsku arbitražu u Lozani, kako bi dokazali svoju ‘čistoću’ – rekao je Vitali Mutko, ministar sporta Rusije.

IAAF je u petak potvrdio suspenziju ruskim atletičarima, koji tako neće učestvovati na predstojećim olimpijskim igrama u Riju.

Međunarodni olimpijski komitet je podržao tu odluku, ali je naveo da ruski atletičari za koje se procijeni da su čisti i koji nisu uhvaćeni u dopingu, mogu da se takmiče na Igrama.

Ipak, u saopćenju Međunarodne atletske federacije navodi se da to neće biti moguće pod ruskom zastavom već pod “neutralnim bojama”.

IAAF je navela da ruski atletičari “koji su bili van zemlje” i koji pokažu da su ih na doping testirali “neki drugi sistemi” mogu da učestvuju na olimpijskim igrama.