košarka

Siakama odveo Raptorse do prve pobjede u velikom finalu NBA lige

sikam

Druga utakmica finalne serije ponovno će biti odigrana u Kanadi, a na rasporedu je u noći s nedjelje na ponedjeljak po srednjoeuropskom vremenu, s početkom u 2 sata

Kanadska košarkaška bajka se nastavlja! Košarkaši Toronto Raptorsa pred svojim su navijačima svladali Golden State Warriorse sa 118:109 (25:21, 34:28, 29:32, 30:28) u prvoj utakmici finalne serije doigravanja za NBA prvaka odigranoj noćas u Scotiabank Areni.

Torontu je ovo premijerni nastup u velikom finalu, u koje su ušli s prednošću domaćeg terena zahvaljujući boljem učinku u osnovnom dijelu sezone. Ovo je ujedno bio i prvi poraz Warriorsa u utakmici finala od 2017. godine i prvi ove sezone nakon ozljede Kevina Duranta.

Warriorsi su noćas uspjeli donekle zaustaviti zvijezdu doigravanja Kawhija Leonarda, koji je na kraju zabio ‘samo’ 23 poena, ali Toronto je na krilima navijača zaustavio prvake sjajnom obranom i rekordnim učinkom novog junaka Pascala Siakama, koji je zabio 32 koša uz fantastičan šut 14/17.

Kamerunski krilni centar postavio je svoj novi rekord doigravanja, dodavši pritom i osam skokova, pet asistencija i dvije blokade, a veliki obol pobjedi dao je i Marc Gasol najboljim nastupom u ovogodišnjem doigravanju (20 koševa) te odličnom odbrambenom večeri.

Stephen Curry vodio je Warriorse sa 34 poena, Klay Thompson dodao 21, Draymond Green 10, ali bez Kevina Duranta, protiv ovako raspoloženih Raptorsa noćas jednostavno nije išlo. Warriorsima nije pomogao ni DeMarcus Cousins koji se vratio nakon ozljede i odigrao osam minuta.

Raptorsi su ostvarili petu uzastopnu pobjedu u doigravanju, niz koji su započeli u finalu Istočne konferencije protiv Milwakuee Bucksa, te istovremeno prekinuli seriju pobjeda Golden Statea. Naime, Warriorsi su ostvarili šest pobjeda u nizu na putu do naslova prvaka Zapadne konferencije, dvije protiv Houstona u polufinalu i četiri protiv Portlanda u finalu.

Golden State igra u petom uzastopnom finalu i jedina su ekipa uz Boston Celticse (1957. do 1966.) koja je uspjela najmanje pet sezona zaredom izboriti mjesto u NBA završnici. Uspiju li pobijediti Raptorse u seriji na četiri pobjede, Warriorsi će osvojiti treći uzastopni naslov prvaka, čime bi postali prva ekipa nakon Los Angeles Lakersa (2000. – 2002.) koja je tri godine zaredom osvojila trofej Larryja O'Briena.

Druga utakmica finalne serije ponovno će biti odigrana u Kanadi, a na rasporedu je u noći s nedjelje na ponedjeljak po srednjoeuropskom vremenu, s početkom u 2 sata.