Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sjajnu organizaciju EP-a BiH nažalost nije začinila medaljom (FOTO)

EJU-Cadet-European-Judo-Championships4

Finalni blok trećeg takmičarskog dana na Evropskog prvenstvu u džudu za kadete počeo je trijumfom Daniila Umarova, koji je pobjedom nad Holanđaninom Markom Van Dijkom, u kategoriji do 81 kilograma, Rusiji donio šesto zlato na prvenstvu Starog kontinenta. Bronze su pripale Gruzijcu Giorgiju Sherazadishviliju i Rumunu Alexu Cretu, koji je bio bolji od bh. reprezentativca Božidara Vučurevića.

I u konkurenciji džudista do 90 kilograma zlato je pripalo Rusiji, a osvojio ga je Matvey Kanikovskiy. Ruski takmičar je do pobjede nad Gruzijcem Nikom Kharazishvilijem stigao tek u drugoj minuti “zlatnog rezultata”. Bronze su osvojili Ilia Sulamanidze iz Gruzije i Mađar Zsombor Veg.

Zlato u posljednjem individualnom takmičenju na EP-u, u kategoriji preko 90 kilograma, osvojio je Richard Sipocz iz Mađarske koji je u finalu savladao Turčina Omera Aydina. Gruzijac Saba Inaneishvili i Poljak Wojciech Kordyalik
okitili su se bronzanim odličjima.

Pobjedom u konkurenciji džudistkinja do 70 kilograma Italijanka Martina Esposito dala je svojim zemljacima dovoljno dobar razlog da zapjevaju uz intoniranje italijanske himne. Esposito je u finalu bila bolja u Ruskinje Darije
Kariakine, dok su najniže mjesto na pobjedničkom podijumu zauzele Raffaela Igl (Njemačka) i Metka Lobnik (Slovenija).

Drugo zlato Francuskoj na EP-u donijela je Lea Fontaine koja je u kategoriji preko 70 kilograma savladala Holanđanku Marit Kamps. Bronze su osvojili Mine Kalender (Turska) i Justina Kmieliauskaitea (Litvanija).
Najbolji plasman za BiH ostvario je Božidar Vučurević, koji je u kategoriji do 81 kilograma završio peti, dok je Igor Vračar u konkurenciji preko 90 kilograma zauzeo sedmo mjesto. Prava je šteta što sjajnu organizaciju Evropskog prvenstva u džudu za kadete nije upotpunila i začinila jedna medalja bh. reprezentativaca, ali već sutra će imati novu priliku.

Sutra, posljednjeg dana Evropskog prvenstva u džudu za kadete, slijedi timsko takmičenje za koje je žrijebanje obavljeno danas. U prvom kolu, koje počinje sutra u 11 sati, sastaju se: Bosna i Hercegovina – Mađarska, Austrija – Ukrajina, Bjelorusija – Rumunija, Gruzija – Italija, Holandija – Francuska, Njemačka – Velika Britanija, Grčka – Turska. Rusija je slobodna.