šah

ŠK Sarajevo organizuje Memorijal “Ekrem Galijatović” od 12. do 19. marta

sk sarajevo

Na prvenstvu će nastupiti, među ostalima, i proslavljeni reprezentativac Bosne i Hercegovine i osvajač srebrene olimpijske medalje velemajstor Emir Dizdarević

Šahovski klub Sarajevo, najstariji šahovski kolektov u Bosni i Hercegovini, od 12. do 19 marta organizuje klupsko prvenstvo – “Otvoreno prvenstvo Šahovskog kluba Sarajevo – 5. Memorijal ‘Ekrem Galijatović’, u spomen na dugogodišnjeg člana Predsjedništva kluba i uglednog sarajevskog advokata.

Na prvenstvu će učestvovati 10 najboljih šahista Sarajeva među kojima i pet igrača koji su stekli pravo učešća na kvalifikacionom turniru koji je održan u periodu od 13. do 17. februara. Otvaranje turnira je zakazano u utorak, 12. marta, u 15.30 sati u prostorijama kluba.

Pvenstvo će se igrati po Bergerovom sistemu u devet kola uz tempo igre 90 minuta po igraču, uz dodatak od 30 sekundi za svaki odigrani potez. Prvenstvo će biti registrovano kod svjetske šahovske organizacije FIDE za obračun rejtinga i napredak na svjetskoj rang-listi. Sve partije na prvenstvu bit će uživo online prenošene putem najprestižnijeg šahovskog portala za prijenos šahovskih partija na svijetu chess24.com.

Na prvenstvu će nastupiti, među ostalima, i proslavljeni reprezentativac Bosne i Hercegovine i osvajač srebrene olimpijske medalje velemajstor Emir Dizdarević, zatim jedan od najboljih internacionalnih majstora naše zemlje Damir Šutković, najperspektivniji mladi šahista i olimpijski reprezentativac Bosne i Hercegovine majstor FIDE Rijad Burović, kao i majstorski kandidat, akademik Suad Kurtćehajić. Direktor turnira je Haris Gekić, majstorski kandidat, a sudije turnira su Mirza Miralem, internacionalni sudija i Zlatko Miladinović, nacionalni sudija.

Organizator poziva sve zaljubljenike u šahovsku igru da posjete prostorije kluba u toku trajanja prvenstva i uživaju u borbama na 64 crno-bijela polja, sapćeno je iz ŠK Sarajevo.

ŠK Sarajevo osnovan je daleke 1904. godine. Iz njegovih redova su stasali neki od najvećih šahista naše države kao što su velemajstor Predrag Nikolić i velemajstorica Vesna Mišanović.