Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

zbog pandemije

Skoro 60 posto Japanaca želi otkazivanje Olimpijade

thumbs_b_c_5ee34eda8479b08bfba1c40ed7746360

Organizatori tvrde da neće biti otkazivanja Igara i da će poduzeti sve neophodne mjere kako bi se zaštitili sportisti, posjetioci, ali i sve manje raspoloženo domaće stanovništvo

Gotovo 60 posto građana Japana želi da se zbog pandemije koronavirusa otkažu Olimpijske igre u Tokiju, pokazali su rezultati ankete objavljeni u ponedjeljak, prenosi Andolu Agency (AA).

Ispitivanje javnog mnijenja, provedeno od 7. do 9. maja za dnevni list “Yomiuri Shimbun”, pokazalo je da 59 posto ispitanih želi da se Olimpijske igre otkažu, dok 39 posto želi da se održe. “Odgoda” nije ponuđena kao mogućnost odgovora, prenosi list “The Guardian”.

Među onima koji su se izjasnili za održavanje igara 23 posto je reklo da bi to trebalo učiniti bez gledalaca.

Druga anketa, provedena za TBS News, pokazala je da 65 posto Japanaca želi da se Olimpijske igre otkažu ili ponovo odgode, od čega je 37 posto za potpuno otkazivanje.

Potpredsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) John Coates izjavio je da, iako raspoloženje Japanaca spram Igara zabrinjava, ne vidi scenarij po kojem se taj sportski događaj ne bi održao.

Japan je do 31. maja produžio vanredno stanje u Tokiju i tri zapadne provincije u nadi da će takve mjere biti dovoljne da se suzbije porast novozarežnih uoči Olimpijskih igara u julu.

Olimpijske igre u Tokiju trebale su biti održane od 24. jula do 9. augusta 2020. godine, ali zbog pandemije koronavirusa odgođene su i odlučeno je da budu organizovane od 23. jula do 8. augusta 2021.

Organizatori tvrde da neće biti otkazivanja Igara i da će poduzeti sve neophodne mjere kako bi se zaštitili sportisti, posjetioci, ali i sve manje raspoloženo domaće stanovništvo.