Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

novo ime u stručnom štabu

Slatina: U Premijer ligi će biti lom, Bosna će tražiti svoju šansu da se vrati u elitu

slatina (1)

Što se favorita za ulazak u elitni rang tiče ove sezone, Slatina je posebno izdvojio jednu ekipu

Nakon ispadanja iz elitnog ranga takmičenja prošle sezone, sarajevska Bosna u novu sezonu u Prvoj ligi FBiH, grupa Jug, krenula je pobjedom. I to protiv još jednog doskorašnjeg premijerligaša, Sloge iz Donjeg Vakufa. Sarajlije su u novu sezonu krenule gostujućom pobjedom 31:27.

Prije starta sezone, u stručni štab Bosne stigao je Jasmin Slatina, rukometni stručnjak koji je prije poziva iz Bosne radio u RK Željezničar, RK Olimpik, RK Briješće…

– Stigao sam u stručni štab na poziv ljudi iz Bosne. Rado sam prihvatio tu ponudu, kaže Slatina koji godinama usko sarađuje s legendarnim Bilalom Šumanom, a radi i za “Sideline”, platformu za analizu rukometnih utakmica.

Dobar dio igrača koje Bosna ove sezone ima u rosteru Slatina poznaje. Povrataka u elitu je svakako imperativ, ali…

-Da, većinu njih. Ekipa je trenutno miks mladosti i iskustva što bi se reklo. Bilo je puno promjena u odnosu na prošlu sezonu. No, opet se uspjela okupiti fina ekipa, a bez obzira na sve jasno je da Bosna želi što prije da se vrati. Klub takvog renomea ne može ni imati manje ambicije. No, treba biti pošten pa priznati da nismo među glavnim favoritima, bar ja tako mislim. Ali, svakako da ćemo tražiti našu šansu. Utakmica u Donjem Vakufu je već pokazala da bi se moglo puno toga napraviti.

Što se favorita za ulazak u elitni rang tiče ove sezone, Slatina je posebno izdvojio jednu ekipu.

– Mislim da mostarski Zrinjski ima najveće šanse. Oni silno žele ove sezone u Premijer ligu, a koliko čujem sklopili su i respektabilnu ekipu, te posložili dosta stvari u klubu. No, vidjećemo. Potrudićemo se da ih spriječimo u tome.

Počela je i nova sezone Premijer lige BiH, koja će biti poprilično paklena, smatra naš sagovornik.

– Ma, gore će lom biti. Iz prostog razloga jer se ove sezone želi skratiti liga, ispada čak pet ekipa. Svaka utakmica će biti na “na nož” što bi se reklo.

Velika borba će se voditi za “goli opstanak”, a kada je titula u pitanju…

– Znam da tuzlanska Sloboda ima velike ambicije ove sezone i da želi titulu. No, ja ih ne vidim kao prvake. Gračanica ima slične apetite, kao i banjalučki Borac, ali ja tipujem na Izviđač, mislim da oni ove sezone nemaju dovoljno jakog konkurenta da ih spriječi da uzmu trofej namjenjen prvaku.

Što se reprezentativnog rukometa tiče, Slatina kao i dobar dio rukometne struke i javnosti nije baš najsretniji onim što se u zadnje vrijeme dešava…

-Mislim da smo dosta stvari odradili “preko koljena”. Smjena generacija je po meni urađena potpuno nerezonski i neselektivno. Prelako smo pustili neke igrače da se oproste, odnosno nismo i ne radimo ništa da ih zadržimo. Bojim se da ćemo duži period osjećati posljedice toga, zaključio je Slatina.