Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sorak: Želimo trofej Kupa BiH donijeti u naše vitrine

marijana sorak
Foto: Tuzlalive

Rukometašice tuzlanskog Jedinstva prvenstvo su završile kao viceprvakinje, a u prilici su da naprave dobar rezultat i u Kupu BiH, čija se završnica igra u Tuzli, 21. i 22. maja.

Jučer su u Grudama izvučeni parovi polufinala, a Tuzlanke su za protivnice dobile ekipu Bihaća. Jedna od najboljih igračica Jedinstva, Marijana Sorak, kaže da ova generacija tuzlanskih rukometašica ima dobru priliku da napravi historijski uspjeh.

– U tek završenom prvenstvu ostvarili smo visoki plasman koji je rezultat dobrih igara tokom cijele sezone. Na kraju smo završile kao druge, a nakon što je Tuzla dobila domaćinstvo završnice Kupa BiH, normalno je da apetiti rastu. Turnir se igra u našem gradu, pred našom publikom i prvi cilj nam je ulazak u finale – kaže za Fenu Marijana Sorak, igračica s visokim prosjekom realizacije na svakoj utakmici.

Tuzlanke se u polufinalu sastaju s ekipom Bihaća, dok će o drugom finalisti odlučivati ekipe Grude Autoherc i Izviđač iz Ljubuškog.

– Vjerujem da neće biti lako, ali smatram da smo bliže ulasku u finale nego Bišćanke. Nedavno smo ih u prvenstvu pobijedile na njihovom terenu. Bilo je gotovo egal, slavile smo s golom prednosti. Na domaćem terenu smo mi favoriti, a tu ulogu moramo opravdati – smatra Sorak.

Što se tiče drugog polufinalnog para, veće izglede za prolaz u finale daje ekipi iz Gruda, koje su dvostruke prvakinje BiH, mada je ekipa Izviđača također kvalitetna i u usponu.

Iskusna rukometašica predviđa finale Jedinstvo – Grude Autoherc, uz podsjećanje da ekipa iz Gruda, koju vodi bivša selektorka rukometne reprezentacije BiH, Zlata Zubac, u prvenstvu nije izgubila nijednu utakmicu.

– U finalu je sve moguće, poseban je motiv, domaći teren, podrška navijača koja, nadam se, neće izostati. Ako odigramo kako znamo, vjerujem da poslije dugo vremena trofej može ostati u vitrinama našeg kluba – zaključila je golgeterka Jedinstva Marijana Sorak.

U historiji Kupa BiH za rukometašice, Jedinstvo je do sada četiri puta osvajalo ovaj trofej, dok je banjalučki Borac rekorder s pet osvojenih pehara. Grude Autoherc osvajale su Kup BiH samo prošle godine, kada je završnica bila u Grudama.