Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Specijalna olimpijada BiH: Dostojanstveno smo predstavili BiH u svijetu (FOTO)

specijalni olimpijci (3)

U Sarajevu je danas održana konferencija za medije Specijalne olimpijade Bosne i Hercegovine koja se sa Olimpijade u Los Angelesu vratila sa 11 medalja, jednom zlatnom, sedam srebrenih i tri bronzane, javlja Anadolu Agency (AA).

Kada Delić-Selimović, izvršna direktorica Specijalne olimpijade BiH, izjavila je da je cijeli tim predstavio BiH na najbolji način na Specijalnoj olimpijadi u Los Angelesu.

“Osvojili smo ukupno 11 medalja i uspjeli opravdati ukazano povjerenje. Pokazali smo svoju vrijednost na igrama na kojima je učestvovalo 7.500 sportista iz 165 zemalja svijeta. Sa naših 20 takmičara mi smo osvojili 11 medalja”, rekla je Delić-Selimović.

Samir Halilović, trener plivanja, istakao je da je prezadovoljan uspjesima koje je postigli takmičari BiH.

“Naš uspjeh je veliki. Premašili smo sva naša očekivanja jer 11 medalja nije mala stvar, posebno ako se u obzir uzme sve kroz šta smo sve prolazili tokom priprema. Ponosan sam na ove takmičare. Bilo je lijepo biti Bosanac i Hercegovac ovih dana. Želim im se zahvaliti što su dostojanstveno predstavili BiH”, rekao je ovaj trener.

Milenko Vujinović, trener za atletiku, je kazao kako je potrebno unaprijediti ove sportove u BiH.

“Naši atletičari su postigli svoje najbolje rezultate. Uspjeli smo od njih da izvučemo najbolje što smo mogli. Vidjeli smo šta se to radi u svijetu u ovim sportovima kako bi unaprijedili ovaj sport kod nas. Ovo je bio izvanredan rezultat uz jak timski rad. Tamo smo imali veliku podršku ljudi iz BiH”, istakao je Vujinović.

Zorana Mitrović, koja je u plivanju na 25 metara slobodnim stilom osvojila srebrenu medalju i drugo mjesto, naglasila je da je vrlo zadovoljna rezultatom na Olimpijadi.

“Zadovoljna sam postignutim rezultatom. Prezadovoljna sam što mi je neko priuštio da učestvujem. Ovo je za mene veliki uspjeh. Svi su prezadovoljni sa mnom”, rekla je ova takmičarka.

Adnan Pribišić, koji je u kategoriji prsnog plivanja na 25 metara osvojio zlatnu medalju, izjavio je da je učinio sve da se sa zlatom vrati u BiH, u čemu je i uspio.

“Drago mi je što sam se potrudio i osvojio zlato. Bilo je malo teško, ali osvojio sam medalju”, rekao je Pribišić.

Hukić je na kraju istakla kako će u narednom periodu pokušati da pripreme kvalitetnu selekciju za Zimske olimpijske igre u Austriji 2017. godine kako bi BiH predstavili u najboljem svijetlu.

Dodala je kako je potrebno da se uključe sve strukture društva i države kako bi se omogućilo djeci sa i bez invaliditeta u BiH da se što više uključe u sport. Smatra također kako je potrebno da se Specijalna olimpijada unese u strategiju sporta u BiH da bi se osobe sa i bez invaliditeta mogle uključiti u sportove i postizati vrhunske rezultate.