Specijalna olimpijada u Tuzli: Učestvuje 150 osoba s posebnim potrebama

20171117_2_26932281_27913402_Web

Smijeh, muzika i igra ispunili su danas malu dvoranu u tuzlanskom sportskom, kulturnom, privrednom centru ˝Mejdan˝ gdje se održava Prvenstvo specijalne olimpijade u košarci, a učestvuje preko 150 osoba s posebnim potrebama iz deset bh. gradova i općina iz Bosne i Hercegovine, sa gostima iz Beograda, javlja Anadolu Agency (AA).

Specijalnu olimpijadu svečano je otvorila najbolja bh. košarkašica svih vremena Razija Mujanović, koja je poručila da je sport, bez obzira o kojem je sportu riječ, bitan za svakog čovjeka.

˝Nije važno da li će neko postići velike rezultate i uspjeti, kroz sport se svako može izgraditi kao ličnost. Drago mi je da se Specijalna olimpijada održava u Tuzli˝, kazala je Mujanović.

Živica Avramov, učesnik iz Beograda rekao je da je došao u Tuzlu kako bi se družio i takmičio sa drugarima.

˝Igram košarku i fudbal, a volim i tenis. Volim putovati i takmičiti se˝, rekao je Živica Avramov, učesnik iz Beograda.

Jedan od učesnika je i Mario Pavlović iz Tuzle koji je na pitanje šta očekuje od današnje igre spremno odgovorio:˝Medalju˝.

Nermina Mujić, predsjednica Kluba specijalnih sportova Tuzla kazala je da je sport osobama sa posebnim potrebama važniji nego drugim ljudima.

˝Osim zdravstvene potrebe, tu je i društvena jer se za ovu populaciju najviše i zna kroz sportske aktivnosti koje mediji prenose˝, kazala je Mujić.

Boro Đaković, trener sa višedecenijskim iskustvom navodi da ova populacija kroz sportske aktivnosti može prebroditi svoje probleme koji ih prate.

˝Mislim da oni sebe pronalaze u sportu i tako sebi olakšavaju život i budućnost. Rad s ovom populacijom je specifičan i mora im se prići sa daleko više emocija i pažnje, ali ta djeca to znaju da uzvrate˝, izjavio je Đaković.