Spektakl na Wembleyu: Joshua i Povetkin večeras za titulu (FOTO / VIDEO)

joshua povetkin1

Anthony Joshua (28) se večeras iza 22 sata na Wembleyju, gdje je u aprilu prošle godine pobijedio Vladimira Klička, bori protiv Aleksandera Povetkina (38) za naslov prvaka prema WBA, WBO i IBF verzijama.

Britanski bokser na službenom vaganju imao je 111,7 kilograma, 11 više od ruskog protivnika.

Druga prednost Joshue je dužina ruku, što je presudilo kod jedinog poraza koji je Povetkin doživio u karijeri. I to od Vladimira Klička u oktobru 2013. Osim toga, pobijedio je u sva preostala 34 profesionalna meča.

Joshua u karijeri nije izgubio nijednu od 21 borbe, a sve je pobjede, osim zadnje protiv Parkera, koju je ostvario jednoglasnom odlukom sudaca, postigao nokautom ili tehničkim nokautom.

Nakon spomenutog poraza od Klička, na udaru kritika bio je sudac koji je Ukrajincu tolerisao ulaske u klinč i hrvanje svaki put kada bi Povetkin došao dovoljno blizu da ga napadne.

Joshua se ne zamara sudačkim kriterijem i poručuje:

“Nadam se da ću ga nokautirati u osmoj rundi.”

Otkriva planove za borbu:

“Potpuno sam fokusiran na meč, ali i na to da ponudim dobru tučnjavu. Nemam ništa protiv toga da završim s masnicom na oku ili slomljenim nosom. Spreman sam primiti da bih više dao.”

Povetkin je u ovom meču obavezni izazivač prema verziji WBA. Upravo WBA pojas držao je od 2011. do 2013. Kao i Joshua, koji je olimpijski prvak postao 2012., i on se okitio najprestižnijim amaterskim zlatom, ali osam godina ranije.

Deontay Wilder, koji drži WBC pojas, jedini koji nedostaje Joshui, trebao je biti Joshuin sljedeći protivnik. Ali pobjedom u Cardiffu, kada je nokautirao Davida Pricea, Povetkin je postao prvi izazivač i vrlo opasan protivnik. Pogledajte kako je bilo na službenom vaganju…