formula 1

Spektakl u najavi: Verstappen starta prvi, Hamilton drugi u odlučujuću bitku za naslov

hamilton – verstappen – HOCH ZWEI DPA PISELL
FOTO: HOCH ZWEI/DPA/PIXSELL

Nizozemac i Britanac bit će jedno do drugoga na gridu u Abu Dhabiju. Čeka nas fantastična utrka

Max Verstappen je odvozio savršen krug (1:22.109) i ugrabio deseti ovosezonski “pole position”, startat će s prve pozicije u “pobjednik uzima sve” Velikoj nagradi Abu Dhabija ispred Lewisa Hamiltona. U posljednju utrku nevjerovatno dramatične sezone Nizozemac u Red Bullu i Britanac u Mercedesu ulaze bodovno poravnati (369,5), ko god završi bolje plasiran, postat će svjetski prvak. Ako se dogodi da oba završe izvan bodova, prvak će postati Verstappen i to prvi put zbog više pobjeda (9-8). Hamilton juri rekordni osmi naslov najboljeg na svijetu, za sada je izjednačen s Michaelom Schumacherom, prenose Sportske novosti.

Verstappen je na početku trećeg kvalifikacijskog kruga postavio najbrže vrijeme, gotovo nestvarno, jer Hamilton se nije uspio približiti nego na 0.371 sekundu, što je puno previše. Prije toga je Nizozemac mijenjao gume, sa srednje tvrdih prešao na mekane, što znači da će i u utrku krenuti s mekanim gumama. Hamilton ostaje na srednje tvrdima, hoće li to presuditi?

Ništa nije upućivalo da bi Verstappen mogao odvoziti takav krug. Uglavnom je u tri treninga i u prve dvije kvalifikacijske sesije Britanac bio brži i bolji, ali onda je uslijedilo posljednjih deset minuta i krug Nizozemca za ne povjerovati.

– Nevjerovatan je ovo osjećaj i ne mogu opisati koliko sam sretan – rekao je Verstappen. – Naš je bolid napredovao kroz kvalifikacije. Veselim se utrci, to je najvažnije. Bit će važno dobro startati, kao i uvijek.

Iako su mu tek 24 godine, Nizozemac rođen u Belgiji se sjajno nosio s pritiskom ovih kvalifikacija.

– Bio sam vrlo opušten, znao sam da će moj tim pripremiti bolid na najbolji mogući način. Pomogao mi je i Sergio Perez, dao mi vjetar u leđa za najbolje vrijeme, ali svejedno sam odvozio fantastičan krug. Osjećao sam se dobro na obje verzije guma, mislim da bi na mekanima moglo biti lakše.

Hamilton nije djelovao previše razočarano, ionako se danas od 14 sati svašta može dogoditi. Nitko ne zna što utrka može donijeti.

– Max je odvozio odličan krug. Nakon toga ga nisam mogao uhvatiti, zaslužio je startati prvi, ali zadovoljan sam koliko smo dobri bili tokom ova dva dana. U posljednjem krugu sve je bilo dobro, ali nisam mogao voziti brže. Vidjet ćemo kako će se završiti naša borba.

Iza njih dvojice nedodirljivih dogodilo se veliko iznenađenje, treće mjesto je zgrabio Lando Norris u McLarenu, četvrti je Sergio Perez, dok je tek šesti Valtteri Bottas, što će reći da Hamilton neće imati previše koristi od kolege.

– Malo sam nervozan – nasmijao je sve prisutne Norris. – Najradije bih ostao gdje sam sada i gledao bih u miru kako će se završiti borba za svjetskog prvaka. Nastojat ću se ne miješati, ali ako mi se ukaže prilika, napast ću prvo mjesto.

U posljednjih šest godina u Abu Dhabiju, na stazi Yas Marina onaj ko je imao “pole position”, osvajao je i utrku. Hoće li i sedmi put? Ova staza je malo modelirana, preuređena, ali to neće igrati nekakvu ulogu. Čini nam se da bi Verstappenu nevjerovatni krug mogao raširiti krila, možda će to biti taj psihološki “booster”, koji će ga gurnuti prema tituli svjetskog prvaka. Do tada je bio u podređenoj ulozi, izgledalo je da Red Bull ne može dovoljno kvalitetno pratiti Mercedes, a onda se u samo osamdesetak sekundi sve promijenilo.

Kvalifikacije: 1. Max Verstappen (Red Bull) 1:22.109, 2. Lewis Hamilton (Mercedes) 1:22.480, 3. Lando Norris (McLaren) 1:22.931, 4. Sergio Perez (Red Bull) 1:22.947, 5. Carlos Sainz (Ferrari) 1:22.992, 6. Valtteri Bottas (Mercedes) 1:23.036, 7. Charles Leclerc (Ferrari) 1:23.122, 8. Yuki Tsunoda (Alpha Tauri) 1:23.220, 9. Esteban Ocon (Alpine) 1:23.389, 10. Daniel Ricciardo (McLaren) 1:23.409.