Međunarodni olimpijski odbor

Sportisti iz Rusije i Bjelorusije ostali bez himne i zastava na takmičenjima

Graz: Utakmica 3. kola Europskog prvenstva između Crne Gore i Bjelorusije
13.01.2020., Stadthalle Graz, Graz - Europsko rukometno prvenstvo, skupina A, 3. kolo, Crna Gora - Bjelorusija. rPhoto: Luka Stanzl/PIXSELL

MOO nema planirane događaje u Rusiji ili Bjelorusiji

Međunarodni olimpijski odbor donio je odluku da do daljnjega više neće biti međunarodnih sportskih takmičenja i utakmica u Rusiji i Bjelorusiji te da sportaši ove dvije države neće smjeti na međunarodnim takmičenjima nastupati pod svojim državnim zastavama. Njihovim sportašima neće se ni intonirati himne.

“Izvršni odbor MOO-a poziva sve međunarodne sportske saveze da premjeste ili otkažu svoje sportske događaje koji su planirani u Rusiji ili Bjelorusiji. Svi međunarodni savezi bi trebali uzeti u obzir kršenje olimpijskog primirja od ruske i bjeloruske vlade te dati apsolutni prioritet sigurnosti sportaša. MOO nema planirane događaje u Rusiji ili Bjelorusiji.

Osim toga, Izvršni odbor MOO-a poziva da se na međunarodnim sportskim događajima koji već nisu dio sankcija Svjetske antidopinške agencije (WADA) ne ističe ruska odnosno bjeloruska nacionalna zastava te da se ne intoniraju himne Rusije i Bjelorusije. Istovremeno, Izvršni odbor MOO-a izražava punu potporu Međunarodnom paraolimpijskom odboru (IPC) za nadolazeće Zimske Paraolimpijske igre u Pekingu 2022.”, objavio je MOO i dodao da je zabrinut za sigurnost članova olimpijske zajednice u Ukrajini i izražava s njima punu solidarnost.