Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sportske igre mladih: Počinje festival mladosti i radosti u Sarajevu

sportskeigre

Grad Sarajevo će narednih pet dana biti centar sporta i mladosti, glavno okupljalište djece i mladih iz cijele Bosne i Hercegovine.

Nakon 70 dana takmičenja u više od 30 gradova i općina počinje veliko finale 7. BH Telecom Sportskih igara mladih.

Prva smjena finalista doputovala je u jutarnjim satima u Sarajevo. Dječaci i djevojčice iz čitave Bosne i Hercegovine spremni su a takmičenja, ali i za sjajno druženje, saopćili su organizatori.

Igre su u prethodnih šest godina okupile 178.029 dječaka i djevojčica iz 131 općine,a na velikom finalu igara do sada je ukupno učestvovalo učestvovalo 10.117 takmičara. Odigrane su 86.672 utakmice, te je podijeljeno 430 medalja. Ove godine na Igrama se družilo više od 42.000 učesnika iz više od 50 bh. općina, a oko 1.800 mališana će biti dijelom finalnog takmičenja.

I ove godine, najbolji iz čitave Bosne i Hercegovine, takmičit će se u malom nogometu, uličnoj košarci, rukometu, odbojci, odbojci na pijesku, tenisu, šahu, stonom tenisu, atletici i igri između dvije vatre, a pobjednici velikog finala, predstavljat će Bosnu i Hercegovinu na Međunarodnim danima igara u Splitu gdje će odmjeriti snage sa vršnjacima iz Srbije i Hrvatske. Finalno takmičenje Igara se ove godine organizuje uz finansijsku podršku USAID-a, a specijalni partner Igara je i ove godine Olimpijski komitet BiH.

– Drago mi je da će i ove godine glavni grad Bosne i Hercegovine ugostiti finaliste, te u ovom periodu biti centar zabave i smijeha za naše male sportiste. Bilo je puno smijeha, radosti i zabave, prvih simpatija i nadamo se da smo uspjeli stvoriti neraskidiva prijateljstva među mališanima – izjavio je Haris Deliahmetović, predsjednik organizacionog odbora Igara u BiH.

Mališani će pored takmičenja obići glavni grad Bosne i Hercegovine a tom prilikom će posjetiti i Zemaljski i Olimpijski muzej u Sarajevu, te se družiti sa poznatim sportistima.

Takmičenje u nogometu za kategoriju 2006. godište i mlađe počelo je danas u Sportskoj dvorani “Ramiz Salčin” na Mojmilu, kao i takmičenje u košarci za kategoriju 2002. godište i mlađe u Gimnaziji Dobrinja.

Takmičenja se nastavljaju i sutra, a svečana dodjela medalja za prvu smjenu finalista održat će se 11. augusta u 18.45 u Sportskoj dvorani “Ramiz Salčin” na Mojmilu, navodi se u saopćenju.