Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Srbija preko Češke u polufinale Eurobasketa

Miroslav Raduljica

Košarkaška reprezentacija Srbije savladala je selekciju Češke u četvrtfinalu Evropskog prvenstva rezultatom 89:75, te se plasirala u polufinale takmičenja.

Obje reprezentacije pokazale su vrlo kvalitetnu igru u prvoj četvrtini utakmice, koja je odigrana u sportskoj dvorani Pierre Mauroy u francuskom Lilleu, a rezultat je na kraju bio izjednačen 21:21.

Nešto bolja partija Srbije u drugoj četvrtini susreta, reprezentativci Srbije na odmor su otišli sa tri koša prednosti, a rezultat prvog poluvremena bio je 45-42.

Visok tempo i kvalitetna igra pratili su i treći dio okršaja Srbije i Češke, gdje je rezultat bio 67:63 za Srbiju. Interesentno je da su Česi u sve tri četvrtine postigli po 21 koš.

Do raspleta utakmice došlo je u posljednjoj četvrtini susreta, gdje je Srbija ipak pokazala odlučnost za pobjedu i odlazak u polufinale. Pet minuta prije kraja susreta Srbija je zabilježila prednost od 10 poena razlike. Samo 12 poena Češke u zadnjoj četvrtini pokazuje koliko ju je Srbija uspjela nadjačati, a konačan rezultat bio je 89:75.

Košarkaš reprezentacije Češke Jan Vesely bio je najefikasniji igrač utakmice sa 23 koša, no nije uspio spasiti svoju ekipu od poraza. Najefikasniji u selekciji Srbije bio je Zoran Erceg sa 20 poena.

U polufinale Eurobasketa ranije su se plasirale i reprezentacije Španije i Francuske, a večeras je također na rasporedu i posljednji susret četvrtfinala Eurobasketa između Italije i Litvanije.