Srbija slavila nad Španijom, Grčka bolja od Makedonije

spanija-srbija1

Košarkaška reprezentacija Srbije savladala je selekciju Španije rezultatom 80:70 te tako startala pobjedom na ovogodišnjem Evropskom prvenstvu, koje se održava u Francuskoj, Njemačkoj, Hrvatskoj i Latviji, javlja Anadolu Agecny (AA).

Španija je bila dosta dominantnija u prvoj četvirtini susreta, na što ukazuje i rezultat 21:11. I kada su navijači Srbije u Mercedes Benz Areni u Berlinu pomislili da su stvari po njihovu reprezentaciju krenule naopako, Srbija pravi totalni preokret i u drugoj četvrtini postiže 23 poena, dok Španci bilježe svega 15.

U drugom poluvremenu Miloš Teodosić je najprije trojkom smanjio vodstvo Španije na samo jedan poen, a ubrzo je došlo do izjednačenja, rezultat je bio 43:43. Samo nekoliko trenutaka kasnije, Nemalja Bjelica trojkom dovodi svoju reprezentaciju u vodstvo.

spanija-srbija

Španija u nastavku pravi uzastopne greške u napadu, a Srbija to vrlo dobro koristi. Zoran Erceg i Bogdan Bogdanović uspješno pogađaju za tri poena, a Srbija se penje na deset razlike. Rezultat na kraju treće četvrtine bio je 52:62.

Španci su bili nešto efikasniji u završnoj četvrtini utakmici, te su uspjeli smanjiti razliku na samo jedan koš, no trojka Nemanje Bjelice minut prije kraja bila je presudna na ovoj utakmici. Bogdanović samo par sekundi kasnije ponovo pogađa trojku i Srbija se ponovo penje na sedam razlike. Rezultat je na kraju bio 80:70 za Srbiju.

Najefikasniji na utakmici bio je Nemanja Bjelica, koji je zabilježio 24 poena.

grcka-makedonija

Grčka je u Zagrebu savladala ekipu Makedonije sa 20 koševa razlike, konačnim rezultatom 85:65. Unatoč porazu, makedonski navijači sa tribina otišli su bodreći svoje košarkaše.

Makedonija je na samom početku utakmice povela, no Grci su agresivnim napadima preuzeli vodstvo već u prvoj četvrtini i uspjeli rezultat na kraju preokrenuti znatno u svoju korist, 23:16. U drugoj četvrtini, Makedonci su uspjeli smanjiti razliku, no ekipa trenera Marijana Srbinovskog nije uspjela povesti ni jednom do kraja prvog poluvremena. Prvo poluvrijeme završeno je rezultatom 38:31.

Trener Grka Fotis Katsikaris uspio je održati igru svoje ekipe na nivou i u drugom poluvremenu. Makedonci nisu uspjeli značajnije smanjiti vodstvo Grka tako da je treća četvrtina završena sa devet poena razlike za Grčku, rezultatom 59:50.

Grci su nastavili uspješan niz i do kraja zadnje četvrtine sve više povećavali stečenu prednost, tako da su utakmicu završili rezultatom 85:65, sa 20 koševa razlike.

Najbolji igrač utakmice sa najviše postignutih koševa, ukupno 20, bio je Makedonac Aleksandar Kostovski. Iza njega je Georgios Printezis sa dva koša manje.

 

Makedonija sutra u Zagrebu igra utakmicu protiv Holandije, dok će se Grci navečer u zagrebačkoj Areni imati priliku okušati sa domaćinom Hrvatskom.