Srbija u osmini finala Eurobasketa porazila Finsku

srbija-finska-teodosic

Reprezentacija Srbije pobijedila je Finsku rezultatom 94:81 i izborila nastup u četvrtfinalu Eurobasketa, a za polufinale će se boriti protiv selekcije Češke Republike, javlja Anadolu Agency (AA).

Izabranici Aleksandra Đorđevića su na parketu adaptirane dvorane na stadionu „Pierre Mauroy“ u Lilleu u izuzetno zanimljivom meču pobijedili Finsku. Bio je to duel balkanskog temperamenta i skandinavske hladnoće u kojem je temperament pobijedio.

Finska je bolje otvorila meč, ali Srbija na kraju prve četvrtine hvata rezultatski priključak i na mini pauzu se otišlo minimalnom prednošću Finaca 24:23. U drugom periodu utakmice srbijanski košarkaši su zaigrali odlučnije i preuzeli vodstvo da bi na poluvrijeme otišli pri rezultatu 48:43.

I drugo poluvrijeme je nastavljeno ravnopravnom igrom na terenu uz blagu dominaciju Srbije, a treća četvrtina je završena rezultatom 71:64. Posljednji period utakmice je protekao u apsolutnoj dominaciji Srbije, koji su u pojedinim trenucima demonstrirali egzibicije koje se rijetko viđaju i na treninzima.

Utakmica je završena rezultatom 94:81.

Najefikasniji igrač utakmice bio je Miroslav Raduljica sa 27 poena i četiri skoka, dok je Nemanja Bjelica upisao 19 poena i 14 skokova. U redovima Finaca najefikasniji je bio Sasu Salin sa 26 poena i četiri skokova.

Jučer su odigrane prve četiri utakmice osmine finala Eurobaske u kojima je Latvija pobijedila Sloveniju, Grčka savladala Belgiju, Španija bila bolja od Polljske, a Francuzi od Turaka. Česi su danas deklasirali Hrvate, a večeras se igraju preostale dvije utakmice osmine finala u kojima će se sastati Izrael i Italija, te Litvanija i Gruzija.