Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Srebrni iz Londona Ihab Abdelrahman suspendovan za Rio

Ihab Abdelrahman

Ihab Abdelrahman (27), osvajač srebrne medalje u bacanju koplja na Ljetnim olimpijskim igrama prije četiri godine u Londonu suspendovan je za igre u Rio de Janeiru. Zabranu mu je izrekao Olimpijski komitet Egipta, jer je bio pozitivan na doping testu.

Abdelrahman, koji je osvojio srebro i na Svjetskom prvenstvu prošle godine u Pekingu, bio je pozitivan u aprilu i izrečena mu je privremena zabrana takmičenja, iako je negirao svoju krivicu. Testovi su analizirani u Barceloni i egipatski atletičar je trebao otputovati u Španiju, ali je on tu mogućnost odbio i zatražio da se urade novi testovi nakon igara u Riju.

Mamduh al-Shishtawi, izvršni direktor Olimpijskog komiteta Egipta kazao je da je zbog toga Abdelrahman isključen iz olimpijskog tima.

Doping je pred početak Ljetnih olimpijskih igara u Rio de Janeiru sve češća vijest u svjetskim medijima, a sve je počelo sa sistematskim doping ruskih atletičara zbog kojih im je Svjetska atletska federacija (IAAF) izrekla zabranu takmičenja na međunarodnoj sceni.

Egipatski atletski tim u Riju biće slabiji i za afričkog šampiona u bacanju kladiva Mostafe Al-Gamela, koji je odustao zbog povrede.