Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Stigli prvi nalazi obdukcije: Otkriven uzrok smrti Davidea Astorija

davide astori222

Kapiten Fiorentine Davide Astori umro je od zatajenja rada srca, potvrdila je obdukcija nad tijelom italijanskog nogometaša. Mogućnost da se radi o ubistvu iz nehaja tako bi trebala biti odbačena.

“Nije bilo nikakvog motiva za iznenadnu i neočekivanu smrt Davidea Astorija (31), kapitena Fiorentine, koji je umro u nedjelju u sobi hotela La’ di Moret u Udinam”a, objavio je u utorak javni tužitelj Udina Antonio De Nicolò.

Puls nogometaša polako se smanjivao dok mu srce konačno nije prestalo kucati, potvrdila je odbukcija nad njegovim tijelom obavljena u utorak. Za konačnu dijagnozu bit će potreban detaljan histološki pregled koji bi mogao biti gotov za 60 dana.

Obdukciju su proveli direktor Centra vaskularnih bolesti Univerziteta u Padovi Gaetano Thiene te anatomopatolog i profesor sudske medicine na Univerziteti u Udinama Carlo Moreschi. Javni tužitelj potpisao je odobrenje članovima obitelji za preuzimanje Astorijeva tijela.

Astorijevo tijelo sada se priprema za sprovod koji će biti u četvrtak u 10 sati u bazilici Svetog Križa u Firenci.

Podsjetimo, tužitelj je u ponedjeljak otvorio istragu protiv nepoznatog počinitelja zbog sumnje u ubistvo iz nehaja bivšeg italijanskog reprezentativca. Takva je procedura, naime, uobičajena u takvim slučajevima i nikog nisu osumnjičili za njegovu smrt. Nakon prvih rezultata obdukcije ta bi istraga trebala biti obustavljena.

Nogometaš je posljednji pregled srca obavio svega četiri dana prije smrti, u srijedu, 28. februara, a rezultati su bili besprijekorni. Stoga su liječnici posumnjali kako se radi o izljevu krvi na mozak, no čini se kako ni ta teza nije bila utemeljena. Na njegovu tijelu nisu pronađeni nikakvi znakovi borbe niti modrica.