Šuman: Ako se ne odblokira račun bićemo u velikim problemima

Zmajevi se pripremaju za kvalifikacije: Šuman od početka nametnuo visok ritam

Početak kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo rukometaša koje će se 2019. godine održati u Njemačkoj i Danskoj je sve bliže, a problemi u Rukometnom savezu Bosne i Hercegovine još uvijek nisu riješeni. Ipak, selektor bh. rukometaša Bilal Šuman nada se da će uskoro biti otklonjen najveći problem, odnosno blokada računa RS BiH koja koči ne samo aktivnosti državnih reprezentacija, nego i klupski rukomet u zemlji.

Šuman je širi spisak igrača na koje računa u prve dvije utakmice kvalifikacija za SP krajem oktobra ove godine protiv Estonije objavio još u augustu, kada je i iznio plan priprema. No, od tada se ništa dobro nije desilo u kancelariji Saveza, račun je i dalje blokiran što predstavlja problem i nacionalnom “A“ timu. Međutim, Šuman je optimista, a dodaje i da ga raduje imenovanje Gordana Muzurovića za direktora reprezentacije.

“Muzurović je došao za direktora reprezentacije što je meni odlično došlo i velika mi je pomoć. Znam da smo dobili čovjeka koji zna, hoće i želi da uradi posao kako bi sve izgledalo kako treba. Sa dolaskom Muzurovića nama u reprezentaciji će biti olakšan rad, jer će on biti spona između svih selekcija sa kancelarijom saveza i Upravnim odborom. Nažalost i dalje je blokiran taj račun saveza, koji nam pravi ogromne probleme, ne samo reprezentacijama, jer zbog toga je i upitan početak ligaških takmičenja u BiH. Dakle, bez deblokade računa nema ni funkcionisanja rukometa u BiH i sada je pred čelnim ljudima saveza jasan prioritet, a to je da riješe taj ogromni problem. Nadam se da će do oktobra to biti riješeno, jer ćemo u suprotnom zajedno sa Muzurovićem morati tražiti alternativno rješenje, kako ne bi bilo ugroženo funkcionisanje reprezentacija“, rekao je za Anadolu Agency (AA) Šuman.

Šuman ističe da je od augusta sve poznato kada je riječ o aktivnostima ”A” reprezentaciji, ali i mlađim selekcijama, no ne zna se hoće li one biti i realizovane.

“U augustu sam objavio plan priprema, okupićemo se 23. oktobra i narednih sedam dana trenirati i odigrati dvije utakmice sa Estonijom. Sve su nam se te obaveze približile, ne samo seniorske, nego i ostalih reprezentacija. Baza će nam opet biti na Ilidži, gdje imamo idealne uslove i gdje su nam smještaj po minimalnim cijenama osigurali naši najveći sponzori na godišnjem nivou hoteli ‘Hills’ i ‘Hollywood’. Tu imamo fantastične uslove, a uz to nam je blizu dvorana, tako da uštedimo dosta na prevozu i ostalim pratećim detaljima. Međutim, i taj neki minimalan iznos novca za boravak igrača treba ljudima uplatiti, a imamo i obaveze prema reprezentativcima koji će doputovati iz skoro svih krajeva Evrope. Treba i otputovati u Talin, pa organizovati domaću utakmicu sa Estonijom. Stoga, ako se ne riješi problem sa blokiranim računom bićemo u velikim problemima. Ima zainteresovanih poslovnih ljudi i kompanija da sponzorišu savez, ali su nam ruke vezane, jer nam nemaju gdje uplatiti novac“, istakao je Šuman i dodao da se od juna čeka na neki pomak u funkcionisanju RS BiH, te da je krajnje vrijeme da se to dogodi.

Sa sportske tačke gledišta selektor smatra da će se bh. rukometaši u kvalifikacionoj grupi “6“ bitku za prvo mjesto, koje vodi u baraž, voditi sa Švajcarskom.

“Estonija je bez svog najboljeg igrača Maita Patraila koji je odlučio da više ne igra za reprezentaciju. Estonci nisu ni igrali kvalifikacije za EURO 2018, jer su ispali u pretkvalifikacijama. Bez ikakve dileme u dvije utakmice s njima očekujem četiri boda, jer smo kvalitetniji, i da onda mirno možemo dočekati ta dva ogleda sa Švajcarskom u januaru. Mislim da će taj dvomeč odlučiti pobjednika grupe. Švajcarci imaju veoma dobru ekipu, koju predvodi jedan od najboljih evropskih srednjih bekova Andy Schmid. U kvalifikacijama za EURO imali su veoma tešku grupu u kojoj su bili još Njemačka, Slovenija i Portugal sve reprezentacije koje imaju kvalitet za velika takmičenja. No, od Nijemaca su izgubili samo jedan razlike i to sve govori. Schmid je rukometaš koji sam može napraviti velike stvari, tako da ih moramo jako ozbiljno shvatiti, jer i pored njega imaju još dosta dobrih igrača“, naglašava Šuman.

Selektor je kazao i da je zbog što bolje pripreme za dvomeč sa Švajcarskom, koji je na programu 11. i 14. januara, dogovorio dvije prijateljske utakmice sa Saudijskom Arabijom, odnosno njihovim selektorom Nenadom Kljaićem. Utakmice će se igrati 5. i 6. januara u Beogradu.

Kako je Šuman rekao 23. oktobra na Ilidži planira okupiti svih 28 igrača koje je stavio na širi spisak, kako bi vidio u kakvom su stanju i formi pred duele sa Estonijom. Tokom priprema odrediće 18 putnika za Talin, od kojih će 16 biti uvršteno u sastav.

– Trenutno u Danskoj –

Šuman se trenutno nalazi u Danskoj, gdje je otišao kako bi vidio 18-godišnjeg sina Benjamina, koji trenira sa prvim timom Koldinga, a nastupa za drugi tim danskog velikana. Osim toga bh. selektor planira održati i sastanak sa vlasnikom kompanije H2O, koja osigurava sportsku opremu za rukometne selekcije BiH.

“Benjamin je nažalost povrijedio koljeno, pa ćemo nakon detaljnih ljekarskih pregleda znati o kakvoj se povredi radi i kolikoće morati pauzirati. Iako mu je 18 godina od ove sezone trenira sa prvim timom Koldinga, a igraće za drugi koji se nadmeće u trećoj ligi Danske. Nije loš, dobar je, igra na poziciji lijevog krila, a može zaigrati i kao desni bek. U odbrani je odličan i to u centralnom dijelu, mnogo bolji nego što sam ja bio tokom igračke karijere. U Koldingu imam i neke obaveze vezane za klub, jer i dalje pomažem koliko god mogu u svakom segmentu gdje je to neophodno. Uz to sastaću se sa vlasnikom kompanije H2O kako bi dogovorili izgled novog kontingenta oprema za naše reprezentacije. Krajem sedmice se vraćam u BiH kako bi pokušao zajedno sa Muzurovićem organizovati sve što je neophodno za okupljanje seniorske reprezentacije, a vjerovatno će tada na okupu biti i juniorska“, istakao je Šuman za Anadolu Agency.