Šuman: Fincima neće biti lako jer Goražde živi za rukomet

bilal suman

Najbolji rukometaši Bosne i Hercegovine sutra će u Goraždu protiv selekcije Finske igrati susret 4. kola kvalifikacija za svjetsko prvenstvo 2018. godine u Hrvatskoj.

Nakon uvodnih poraza protiv Španije i Austrije, rukometaši BiH su prije dva dana upisali prvu pobjedu u ovom kvalifikacionom ciklusu, a savladali su reprezentaciju Finske u Gostima.

Goražde će sutra biti domaćin drugog susreta ova dva tima, a u taboru selekcije BiH očekuju novu pobjedu kojom bi ostali ”u igri” za plasman na SP.

Selektor reprezentacije BiH Bilal Šuman rekao je da Goražde živi za rukomet, te da Fince očekuje ”vruć” teren i atmosfera pred bh. navijačima zbog čega im sigurno neće biti lako.

– Publika će nas sigurno nositi i fincima neće biti lako, jer oni nisu navikli na vatrenu publiku. Ipak, moramo biti oprezni jer Finska je pokazala da može iznenaditi i kazniti greške protivnika. To su pokazali pobjedom protiv Austrije, a nama su u prošlom meču stvarali dosta problema – izjavio je Šuman na današnjoj konferenciji za medije.

Selektor BiH naglašava da je ”baza” igre bh. tima u Finskoj bila jaka odbrana i tranzicije u kontranapade, te da BiH ima brojne igrače koji mogu odgovoriti tim zahtjevima.

– Dali smo mnogo golova iz tranzicije, ali imali smo i nedostataka u odbrani i veliki broj isključenja. To je segment u kojem moramo biti bolji. Opet ćemo se fokusirati na odbranu, ali moramo smanjiti broj tehničkih grešaka. Moramo biti disciplinovani i u svakom trenutku znati šta ko radi. Finska je opasna u tranziciji, a njihov selektor će sigurno pokušati napraviti neke promjene u odnosu na prvi meč i moramo biti spremni na to – objasnio je Šuman.

Dodao je da se u slučaju sutrašnje pobjede protiv Finaca selekciji BiH do kraja kvalifikacija otvaraju opcije, te da bi se eventualnim remijem ili pobjedom protiv Španije moglo razmišljati o svjetskom prvenstvu.

Selektor reprezentacije Finske BiH Kaj Kekki naglašava da je njegov tim spreman igrati pred vatrenim bh. navijačima.

– Željni smo ovakvih utakmica, uživamo u rukometu i nije nas strah igrati. Postoji razlika u kvalitetu između nas i BiH jer mi ne igramo profesionalno rukomet, ali spremni smo dati sve od sebe za dobar rezultat. Atmosfera u ekipi je odlična iako nismo uspjeli da slavimo na domaćem terenu. Spremni smo da se borimo za velike poene – rekao je Kekki.

Za sutrašnji susret Kekki naglašava da Finska mora igrati bolju odbranu, te pojačati agresivnost.

– Mnogo stvari moramo promijeniti, prvo odbranu, a zatim moramo biti i agresivniji. Postigli smo dosta golova u prvom meču, tako da realizacija nije bila loša, ali golman reprezentacije BiH je bio odličan i on nam je oduzeo pobjedu. Imali smo i dosta tehničkih pogrešaka zbog kojih je reprezentacija BiH postigle lake golove i to se mora promijeniti – zaključio je Kekki.

BiH i Finska će odmjeriti snage sutra u Goraždu od 20 sati. Posljednja dva susreta kvalifikacija reprezentacija BiH će odigrati protiv Španije 14. juna u Goraždu i 17. juna protiv Austrije u Beču.