Ostali sportovi

Šuman: Igrat ćemo bez kalkulacija, pobjede nad Švicarcima vode nas u baraž

26/12/2017

Muška rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine okupit će se sutra na Ilidži (17 sati) pred odlučujuće susrete sa Švicarskom u kvalifikacijama za svjetsko prvenstvo 2019. godine u Hrvatskoj.

Prvi susret igrat će se 10. januara u St. Gallenu, a revanš tri dana kasnije u tuzlanskom Mejdanu.

U Šestoj kvalifikacionoj grupi najbolji rukometaši BiH krajem oktobra odigrali su dvomeč s Estonijom u kojim su zabilježili polovičan uspjeh. U Sarajevu su slavili sa 31:24, dok su u Tallinu poraženi s 29:25.

Selektor Bilal Šuman uoči okupljanja igrača u izjavi za Fenu predstavio je plan priprema naše reprezentacije u narednih 15-ak dana.

– Pripremat ćemo se na Ilidži do 30. decembra, za Novu godinu igrači će biti slobodni, a 3. januara će se ponovo okupiti. Petog i šestog januara u Beogradu odigrat ćemo kontrolne prijateljske utakmice sa Saudijskom Arabijom. Vraćamo se 7. januara, a dva dana kasnije putujemo u Švicarsku. Povratak u BiH je 11. januara, a 13. januara igramo revanš u Tuzli – kazao je Šuman.

Od ranije je poznato da Šuman neće moći da račana na pivota francuskog Nantesa Senjamina Burića.

– Burić je imao povredu ligamenata, prošle sedmice je operisan i u narednih šest mjeseci neće igrati. Razmišljamo da umjesto njega pozvemo Elmira Građana, s kojim smo u kontaktu. Već smo poslali zahtjev EHF-u za promjenu igrača. Nadam se da će ostali igači sutra doći zdravi – kazao je Šuman.

U osvrtu na selekciju Švicarske, selektor je kazao da će pratiti njihove igre u pet utakmica, koliko će oni odigrati do susreta sa BiH.

– Švicarci 4. i 7. januara igraju portiv Estonije, a prije toga domaćini su Novogodišnjeg turnira na kojem će odigrati još tri susreta. Imat ćemo priliku da analiziramo te utakmce i steknemo mnogo jasniju sliku o njihovoj igri. Ekipa je predvođena izvrsnim Andyjem Schmidom, koji igra u njemačkom Rhein-Neckar Löwenu. Trenutno je jedan od najboljih srednjih bekova u Evropi. Mi bez ikakvih kalkulacija ulazimo u ova dva susreta, ukoliko želimo razmišljati o baražu moramo ići na dvije pobjede – kazao je Šuman za Fenu.

Na spisku Šumana nalazi se 20 rukometaša, među kojim je i nekoliko povratnika u A-reprezentaciju:

golmani: Benjamin Burić, Admir Ahmetašević, Edin Tatar
lijeva krila: Tomislav Nuić, Alen Ovčina
desna krila: Faruk Vražalić, Srđan Predragović
pivoti: Vladimir Vranješ, Muhamed Toromanović, Senjamin Burić (Elmir Građan)
lijevi bekovi: Igor Mandić, Mirsad Terzić, Nikola Prce, Marin Vegar
srednji bekovi: Marko Tarabochia, Ivan Karačić, Josip Perić
desni bekovi: Marko Panić, Dejan Malinović i Ibrahim Haseljić.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.