Selektor bh. rukometaša

Šuman: Protiv Estonije bez Karačića, Predragovića i Burića

suman rukometasi (1)

Za razliku od utakmica u novembru, sada očekujem ekipu u gotovo punom sastavu, s tim što Ivan Karačić nije dobio dozvolu od strane kluba da dođe u BiH, rekao je Šuman

Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine danas se počela okupljati na Ilidži, kako bi počela priprema za dva duela grupe 2 kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2020. godine protiv Estonije. Prema riječima selektor Bilala Šumana, u tim duelima bh. selekcija će biti oslabljena, jer će izostati Ivan Karačić, Srđan Predragović i Senjamin Burić, javlja Anadolu Agency (AA).

Nakon što prvog dana obave testiranje na koronavirus i dobiju rezultate bh. rukometaši će početi s radom. Selektor je odlučio da će im dati slobodan dan 31. decembra, a zatim ih ponovo okupiti prvog dana 2021. godine.

“Za razliku od utakmica u novembru, sada očekujem ekipu u gotovo punom sastavu, s tim što Ivan Karačić nije dobio dozvolu od strane kluba da dođe u BiH, jer je imao težu povredu protiv Njemačke. Bio je pozitivan i na COVID-19, tako da je ostao u Izraelu. Srđan Predragović ima problema s leđima i kičmom, tako da ni on neće biti na ovom okupljanju. Neće biti ni Senjamina Burića, koji očekuje dijete pa će i on propustiti januarske utakmice. Ostale igrače očekujemo na okupljanju”, kazao je Šuman.

Prvu utakmicu bh. rukometaši igraće u Polvi 6. januara, a drugi četiri dana kasnije u Bugojnu.

Polazak za Estoniju planiran je 3. januara.

“Naravno, idemo s velikim optimizmom. Znamo šta nam znače ove dvije utakmice. Biće teško, jer je Estonija pokazala da može biti ozbiljan rival. Odigrala je odličan meč u Austriji, bila je blizu iznenađenje. Biće teško igrati u Estoniji, jer su na domaćem terenu bilo veoma dobri i protiv Njemačke, koja ih je tek u završnici slomila i deklasirala s 12 razlike. No, idemo tamo s optimizmom, znamo šta nam znače ovi bodovi za nastavak kvalifikacija. Svaka pobjeda nam otvara put prema Evropskom prvenstvu na koje se svi želimo ponovo plasirati”, zaključio je selektor bh. tima.

Poslije nekompletna dva kola u grupi 2 lider je Njemačka s četiri boda, a slijedi je Austrija s dva i utakmicom manje. BiH i Estonija su bez bodova, s tim što bh. tim ima duel manje.

Na Evropsko prvenstvo, koje će se 2022. godine održati u Slovačkoj i Mađarskoj, plasiraće se prva i druga selekcija iz svake od osam kvalifikacionih grupa te četiri najbolje trećeplasirane reprezentacije. Plasman na EURO 2022 osiguran je domaćinima Slovačkoj i Mađarskoj te aktuelnom šampionu Španiji i drugoplasiranoj Hrvatskoj.