Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Šuman: Želimo pokazati da znamo šta radimo

press-rukomet345

Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine sutra putuje u Valladolid gdje će 2. novembra protiv Španije odigrati prvi meč u okviru kvalifikacija za svjetsko prvenstvo u Hrvatskoj.

Rukometaši BiH već pet dana pripremaju se u Sarajevu, a selektor Bilal Šuman tek će na večerašnjem treningu imati na raspolaganju sve reprezentativce. Pokušat će iskoristiti preostalo vrijeme da uigra ekipu za prvu utakmicu kvalifikacija protiv Španije, koja će biti odigrana 2. novembra u Valladolidu.

– Neki igrači su ovog vikenda igrali utakmice za svoje klubove. Večeras očekujemo Toromanovića i Burića, a Malinović je povrijeđen i neće igrati protiv Španije, dok je njegov nastup protiv Austrije upitan. Večeras očekujem da ćemo imati trening u punom sastavu i pokušat ćemo odraditi neke stvari za meč protiv Španije – izjavio je Šuman danas na konferenciji za medije.

Selektor naglašava da selekcija BiH želi pružiti otpor favorizovanim Špancima, te pokazati disciplinu u igri što će biti važno za buduće utakmice i okupljanja.

– Želimo pokazati da znamo šta radimo i zašto. Ima segmenata igre koje nećemo moći na vrijeme odraditi, ali dat ćemo sve od sebe da se pripremimo na najbolji način za utakmicu protiv Španije. Oni imaju izmjena u ekipi, novog selektora i nisu odigrali nijednu utakmicu u ovom sastavu. Ipak, poznavajući španski rukomet, ne mislim da će biti promjena u načinu njihove igre. Nadam se da ćemo biti na odgovarajućem nivou, dat ćemo sve od sebe da pobijedimo – objasnio je Šuman.

Šumanov pomoćnik Zdenko Grbavac ističe da utakmicom protiv Španije bh. rukomet ulazi u novu fazu.

– Na startu nas čeka teško gostovanje protiv Španije, ali mi tu vidimo našu šansu. Prepuštamo ulogu favorita njima, a mi ćemo u meč ući rasterećeno s ciljem da pokušamo odraditi neke stvari. Ako odradimo sve što smo zamislili mislim da ova utakmica može biti temelj za budući dobar rad i utakmicu protiv Austrije – rekao je Grbavac.

Bh. reprezentativac Mirsad Terzić ističe da su rukometaši došli iz svojih klubova da pokušaju napraviti iskorak u nacionalnom timu, a iskusni Nikola Prce očekuje dvije teške utakmice.

– Nismo favoriti protiv Španije ali nećemo se predati. Imamo određene probleme, ali kada budemo komplatni odradit ćemo par treninga i pokušati se spremiti za Špance. Protiv Austrije je vjerovatno najbitnija utakmica, pobjeda bi nam mnogo značila. S tom utakmicom možemo mnogo riješiti – zaključio je Prce.

Reprezentacija BiH gostuje selekciji Španije 2. novembra u dvorani “Huerta del Rey” u Valladolidu, dok četiri dana kasnije dočekuje Austriju u Sarajevu u dvorani “Mirza Delibašić”.