Šuman: Želimo uz podršku publike u Skenderiji da pobijedimo Španiju

suman_bilal

Muška rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine danas se počela okupljati na Ilidži, gdje će se u narednih sedam dana pripremati za preostala dva kvalifikaciona susreta za evropsko prvenstvo 2018. u Hrvatskoj, protiv selekcija Španije 14. juna u Sarajevu, i Austrije 17. juna u Beču.

Selektor Bilal Šuman očekuje dolazak većine pozvanih igrača, a reprezentacija će biti kompletirana u nedjelju uveče, nakon što devet igrača koji nastupaju u Francuskoj i Njemačkoj završe obaveze u svojim klubovima.

– Počinjemo s pripremama večeras u dvorani KSC Ilidža. Do utakmice sa Španijom svaki dan ćemo imati po dva treninga. Od pozvanih 28 igrača imamo samo jedan otkaz. Radi se o Saši Marjancu koji je prije desetak dana pokidao ligamente koljena i on je operisan – kazao je Šuman za Fenu.

U osvrtu na predstojeće susrete, koji će uz ekipu Španije odlučiti drugog putnika na EP, Šuman je kazao da “ima previše kombinacija i matematike”.

– Postoji i solucija ukoliko Finska pobijedi Austriju mi bismo se plasirali na EP bez obzira na ishode utakmica sa Španijom i Austrijom. Ali naš fokus i utakmica broj jedan je susret protiv selekcije Španije, a poslije toga vidjećemo kako će se sve odvijati. Za nas bi taj susret mogao biti odlučujući. Želimo da u Skenderiji uz veliku podršku publike pobijedimo Špance – kazao je Šuman.

Na širem spisku selektora nalaze se imena 27 igrača, a spisak se biti reduciran na 16 rukometaša, koji će nastupiti u Skenderiji i Beču.

Širi spisak pozvanih igrača reprezentacije Bosne i Hercegovine: Benjamin Burić (Wetzlar, Njemačka), Nebojša Grahovac (Chartres, Francuska), Damir Efendić (Borac m:tel), Tomislav Nuić (Nexe, Hrvatska), Alen Ovčina (Antalyaspor, Turska), Faruk Vražalić (Bešiktaš, Turska), Muhamed Zulfić (Verias, Grčka), Vladimir Vranješ (Tatabanya, Mađarska), Senjamin Burić (Nantes, Francuska), Muhamed Toromanović (Creteil, Francuska), Elmir Građan (Azizye Belediyesi, Turska), Mirsad Terzić (Veszprem, Mađarska), Nikola Prce (Azoty Pulawy, Poljska), Marin Vegar (Nexe, Hrvatska), Duško Čelica (Dobrogea Sud Constanta, Rumunija), Vladan Lončar (Gyongyos, Mađarska), Tarik Vranac (Balmazujvaros, Mađarska), Marko Tarabochia (Wisla Plock, Poljska), Ivan Karačić (Maccabi, Izrael), Saša Marjanac (CSM Bucuresti, Rumunija), Josip Perić (Odorhei, Rumunija), Mario Pavlak (Izviđač Central Osiguranje), Marko Panić (Chambery, Francuska), Dejan Malinović (Creteil, Francuska), Kosta Savić (Selestat, Francuska), Ibrahim Haseljić (Gorenje, Slovenija), Igor Mandić (Limoges, Francuska) i Srđan Predragović (Balingen, Njemačka).

U Trećoj kvalifikacionoj grupi nakon četiri odigrana kola vodeća Španija ima maksimalnih osam bodova, druga je BiH sa četiri boda, dok Austrija i Finska imaju po dva boda.