rukometni problemi

Šumanov pomoćnik otkrio očajno stanje u RSBiH, uslijedio odgovor predsjednika Umičevića

rukometasi bih

Boesen je veliki prijatelj s Bilalom Šumanom i tu se krije odgovor zbog čega je u stručnom štabu BiH

Pomoćnik Bilala Šumana na klupi rukometne reprezentacije Bosne i Hercegovine Lasse Boesen nakon Evropskog prvenstva govorio je za danske medije.

Rukometni Zmajevi su avanturu na istorijskom EP okončali u grupnoj fazi sa tri poraza. Norveška, Francuska i Portugal jednostavno su u ovom trenutku bili pre(veliki) zalogaj za bh. rukometaše. Na licu Danca u stručnom štabu BiH, uprkos porazima, konstantno se mogao vidjeti osmijeh na licu.

– Jedan od razloga je što nemam novac i ugovor – rekao je Boesen i dodao:

– To nije poenta i mogu živjeti s tim. Ali mi nemamo fizioterapeuta i neke osnovne stvari za tim. Šta učiniti u slučaju povrede? Nije bilo odgovora iz Rukomenog saveza BiH. Uostalom, za ekipu su bili dresovi, ali ne sportske torbe. Bilal Šuman i ja prije utakmice ispraznimo svoje privatne torbe i nosimo dresove – ispričao je Boesen danskim medijima.

Boesen je veliki prijatelj s Bilalom Šumanom i tu se krije odgovor zbog čega je u stručnom štabu BiH.

– To je strast, naravno. U početku mi je to bio izazov za plasman na završni turnir. Nadali smo smo se da će se status quo promijeniti, ali nažalost to nije bio slučaj. Nasuprot. Dan nakon plasmana na Evropsko prvenstvo čuli smo da je rukovodstvo Saveza nezadovoljno trenerskim timom – govori legendarni Danac.

Boesen smatra da je plasman na Svjetsko prvenstvo naredni izazov za reprezentaciju BiH.

– Sljedeći izazov je pokušati izboriti SP i tamo napraviti iskorak. Ne znam hoće li igrači biti tu u predstojećim kvalifikacijama. Daju sve, a ne dobijaju ništa. Ako se ništa ne popravi u Savezu, igrači teško da će biti tu – zaključio je on.

Lasse Boesen s Danskom ima zlatnu medalju s Evropskog prvenstva 2008. godine, te srebro i bronzu sa svjetskih prvenstava. Igrao je za evropske velikane Flensburg, Portland San Antonio, Lemgo i Kolding. Sa sobom je donio ogromno iskustvo i podigao renome bh. tima na evropskim rukometnim terenima.

Reagovao Umičević

Odmah je reagovao Marinko Umičević, predsjednik Upravnog odbra RS BiH.

– Boesena nije angažovao Rukometni savez BiH, već selektor Bilal Šuman i tražiću da on odgovori da li stoji iza riječi pomoćnika. Bili smo pripremili ugovor za njega, ali nakon ovog istupa nema šanse da mu ponudimo nastavak saradnje. Sramota je da pljuje po reprezentaciji, koja mu je dala šansu. Evo samo njemu smo platili sve karte 5.800 maraka, a takođe smo zbog viška igrača i pmoćnika imali dodatne troškove – istakao je Umičević

Prvi čovjek saveza je zatim istakao da je reprezentacija imala sve uslove i da ga je posebno zabolilo to što dijeli tim.
-Odgovorno tvrdim da je savez uradio sve što je mogao. Vodili su četiri pomoćnika na Evropsko, iako EHF kaže da imaju pravo na dva. Vodili smo igrača više nego što je planirano a sve to košta. Otišli smo na takmičenje dan ranije, tokom priprema igrači su bili u hotelu sa pet zvjezdica. Nakon povratka isplatili smo sve dnevnice. Posebno me pogodilo što spominje kako Hrvate i Srbe ne interesuje reprezentacija. Lično sam ostao na čelu saveza da bih pomogao oko odlaska, dao sam maksimum i onda nas neko sa strane proziva. Boesen i Šuman, koji trebaju da prave plan ranije, sjetili su se da im treba doktor pred polazak u Norvešku. A to da nije bilo fiziotarpeuta, jasno se može vidjeti da je naš fizioterapeut Amer Nezirević. Pričao sam već da su igrači dobili novu opremu, potpuno novu i više kompleta, tako da ništa nije nedostajalo – istakao je Umičević.