Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sutra izvlačenje grupa za Svjetsko rukometno prvenstvo 2017.

rukomet

U pariškom hotelu De Ville, u četvrtak 23.juna od 14.00 sati, obavit će se izvlačenje grupa za Svjetsko prvenstvo u rukometu 2017. godine za muškarce, koje će se igrati u Francuskoj.

Poznate su sve zemlje učesnice ovog prvenstva i 24 reprezentacije, koje će biti učesnice, saznat će svoje protivnike u grupnoj fazi natjecanja, kao i vremena i gradove u kojima će se održati susreti do kraja prvenstva.

Za žrijeb će sve ekipe, prema trenutnom rejtingu, biti podijeljene u šest balona. Prvi balon čine: Francuska, Njemačka, Katar, Španjolska, u drugom su: Hrvatska, Slovenija, Danska, Poljska,u trećem: Švedska, Rusija, Bjelorusija, Makedonija, u četvrtom: Mađarska, Island, Brazil, Egipat, petom: Tunis, Čile, Bahrein, Japan, a u šestom su Argentina, Angola, Saudijska Arabija i Norveška.

Izvlačenju ekipa za grupnu fazu Svjetskog prvenstva prisustvovat će gradonačelnica Pariza Anne Hidalgo, zatim državni sekretar za sport Thierry Braillard, predstavnici gradova u kojima će se igrati prvenstvo, delegacije iz zemalja učesnica i čitav tim Francuske, a na svečanosti će biti predstavljena zvanična lopta prvenstva.

Četiri sportske ličnosti: Nina Kanto, Bruno Martini, Timothy Adolphe, te ambasadorica Svjetskog prvenstva, glumica Claudia Tagbo, bit će zaduženi za izvlačenje grupa.

Za Prvenstvo su se kvalificirale 22 zemlje, te Francuska, kao zemlja domaćina, a 24. učesnica će biti reprezentacija Norveške, koja je jučer, utorak 21.juna, od Svjetske rukometne federacije (IHF) dobila svoju ‘wild card’ pozivnicu.

Bit će žrijebane četiri grupa sa po šest učesnica u svakoj, tako što će svaka od zemalja učesnica iz prvog balona, Francuska, Njemačka, Katar i Španjolska, biti nositelji jedne od grupa.

U skladu sa pravilima IHF-a domaćin i branitelj naslova svjetskog prvaka ekipa Francuske bit će nosilac ‘Grupe 1’.